Assessing local community perceptions on climate change and variability and its effects on crop production in Western Oromia, Ethiopia

Abstract: 
Understanding of local people’s perception on environmental conditions is crucial to designing and implementing appropriate adaptation strategies to climate change and variability. This study looked at communities’ perception of climate change impacts, barriers and effective adaptation strategies in Western Oromia. Survey data were collected from 204 respondents using both qualitative and quantitative approaches through random sampling technique. Descriptive statistics such as percentage and frequency were used in data analysis. The results of the study showed that the respondents perceived the occurrence of climate change in terms of increase in temperatures, decrease in rainfall and change in timing of rain, change in the onset of rains, and erratic rainfall pattern. Weather related problems such as low rainfall, drought, flood, heat, cold, and strong winds were mentioned to have led to increased farming problems such as soil erosion, loss of soil fertility, reduction in crop yields and high rate of disease occurrence. The impacts of climate change on crop production were considered to have been affected by the start of farming season, including: rainfall coming early or late, decrease in rainfall, increase in temperature and increase in farming problems, in particular, increase in soil erosion, loss of soil fertility and reduction in crop yields. Respondents perceived the main cause of climate change as due to human action through intensified agriculture, deforestation, increased use of fossil fuel and use of chemical fertilizer on farms. The adaptation measures identified were soil and water conservation, crop rotation, changing crop varieties, changing planting dates, diversification of crop types, growing drought tolerent varieties, building water harvesting schemes and use of irrigation.Soil and water conservation was the method commonly used by the farmers to respond to climate change variability. Barriers to climate change adaptation included: lack of information, shortage of labor, lack of capital, lack of access to water and inability to use irrigation. There is a need to take into account these community perceptions when designing climate change adaptation measures.
La compréhension de la perception qu’ont les populations locales des conditions environnementales est cruciale pour concevoir et mettre en oeuvre des stratégies d’adaptation appropriées aux changements climatiques et à la variabilité. Cette étude a porté sur la perception des communautés sur les impacts du changement climatique, les obstacles et les stratégies d’adaptation efficaces à l’Ouest de l’Oromia. Les données ont été recueillies auprès de 204 répondants à partir des approches qualitatives et quantitatives au moyen d’une technique d’échantillonnage aléatoire. Des statistiques descriptives telles que le pourcentage et la fréquence ont été utilisées pour l’analyse des données. Les résultats de l’étude ont montré que les répondants perçoivent l’occurrence des changements climatiques en termes d’augmentation de température, de diminution des précipitations et de changements dans les calendriers des saisons de pluie, de changement dans l’apparition des pluies et du régime irrégulier des précipitations. Les problèmes liés aux conditions météorologiques, comme la faible pluviométrie, la sécheresse, les inondations, la chaleur, le froid et les vents forts, ont entraîné des problèmes agricoles croissants tels que l’érosion des sols, la perte de fertilité des sols, la réduction des rendements et le taux élevé d’apparition de maladies. Les impacts du changement climatique sur la production végétale ont été considérés comme ayant été affectés par le début de la saison agricole, y compris: les précipitations qui arrivent tôt ou tard, la diminution des précipitations, l’augmentation de la température et l’augmentation des problèmes agricoles, la perte de fertilité du sol et la réduction des rendements des cultures. Les enquêtés ont estimé que la principale cause du changement climatique était l’action anthropique à travers l’intensification de l’agriculture, la déforestation, l’utilisation accrue de combustibles fossiles et l’utilisation d’engrais chimiques dans les fermes. Les mesures d’adaptation identifiées étaient la conservation des sols et de l’eau, la rotation des cultures, l’évolution des variétés de cultures, la modification des dates de plantation, la diversification des types de cultures avec l’adoption des variétés tolérantes à la sécheresse, la construction de systèmes de récolte d’eau et l’utilisation de l’irrigation. La conservation des sols et de l’eau était la méthode communément utilisée par les agriculteurs pour faire face à la variabilité du changement climatique. Parmi les obstacles à l’adaptation aux changements climatiques figurent le manque d’information, la pénurie de main-d’oeuvre, le manque de capital, le manque d’accès à l’eau et l’incapacité d’utiliser l’irrigation. Il est nécessaire de tenir compte de ces perceptions communautaires lors de la conception de mesures d’adaptation face aux changements climatiques.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
North Africa
Author/Editor(s): 
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
1129 - 1138.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
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