Abstract:
The present research aimed at assessing the biodiversity of
wild edible trees and cultural values that support their
maintenance in the traditional agroforesty systems of Benin. A
number of selected sites in each of the 3 climatic zones of the
country were surveyed and data were collected through a field
exploration and a semi-structured survey among 435 selected
households throughout the country, using a questionnaire. A total
of 43 wild edible trees were found in the traditional agroforestry
systems of Benin. Three main reasons support peasant ambition
to conserve or to grow wild edible trees in their field. The first
one is the contribution of species as food followed by its use in
traditional medicine and ceremonies. Another important reason
supporting the choice to conserve wild edible trees in traditional
agroforestry is the farmer’s perception of the availability of
species in natural vegetation. At the end, cultural communities’
based conservation of wild edible trees has been discussed.
La présente étude avait pour objectif d’évaluer la biodiversité
des espèces ligneuses alimentaires et les valeurs culturelles qui
déterminent leur maintien au niveau des systèmes agraires au
Bénin. Des sites ont été sélectionnés dans les 3 zones
climatiques du Bénin et les données ont été collectées à travers
des explorations au niveau des systèmes agroforestiers. Des
enquêtes semi-structurées ont été également réalisées auprès
de 435 ménages distribués dans tout le pays. Au total 43 espèces
ligneuses alimentaires ont été inventoriées dans les systèmes
agroforestiers traditionnels. Trois principales raisons expliquent
la conservation de ces espèces par les populations locales. Les
deux premières raisons sont les utilisations alimentaire et
médicinale des espèces suivies de la perception qu’ont les
populations sur leur disponibilité dans ses habitats naturels. Enfin,les stratégies de conservation endogènes de ces espèces basées
sur leur valeur culturelle ont été discutées à travers le document.
Extended abstracts submitted under Enhancing Natural Resource Management