Centre for Research, Agricultural Advancement, Teaching Excellence and Sustainability in Food and Nutritional Security (CREATES-FNS) at Nelson Mandela African Institution of Science and Technology (NM-AIST)

Abstract: 
With nearly 850 million hungry people globally in 2012, there are social, ethical and political imperatives to put more emphasis on food and nutritional security, particularly in the Eastern and Southern Africa region. The region is characterized by high food and nutrition insecurity, ranging between 37% and 76%. Efforts to ensure food and nutrition security in the region have been compounded by a number of challenges, including poor agricultural productivity caused by poor agricultural practices, prevalent diseases and pests, climate variability, low plant and animal genetic potential, and also food loss, which is characterized by reduction in quantity and quality of the produced food along the value chain. Furthermore, as a consequence of spatial expansion of agriculture in order to produce more food, a number of inadvertent negative consequences have resulted. These include the loss of biodiversity and a threat to endangered species as well as the close interactions between humans and wildlife, which has precipitated outbreaks of diseases that are threatening survival of humans and their livestock. To address these complex challenges, Nelson Mandela African Institution of Science and Technology (NM-AIST), through the World Bank’s African Centers of Excellence (ACE II) initiative, is creating a unique framework in the region by establishing an African Centre for Research, Agricultural Advancement, Teaching Excellence and Sustainability in Food and Nutritional Security (CREATES-FNS) in order to build capacity in the region to train and raise a critical mass of specialized and skilled human capital that can use a multidisciplinary approach to ensure environment-sustainable food and nutritional security. The Centre will produce a pool of creative and innovative experts who are able to generate novel solutions to today’s industrial needs and challenges. Graduates with expertise on “Sustainable Agriculture, Food and Nutritional Sciences, Biodiversity and Conservation as well as Human Health and Biomedical Sciences” will be able to take up high-level career positions in research for development, industrial, agricultural production, healthy food and nutritional sciences.
Avec près de 850 millions de personnes souffrant de la faim dans le monde en 2012, il y a des impératifs sociaux, éthiques, et politiques pour mettre davantage l’accent sur la sécurité alimentaire et nutritionnelle, en particulier dans la région d’Afrique orientale et australe, qui se caractérise par une forte insécurité alimentaire nutritionnelle, variant entre 37% et 76%. Les efforts visant à assurer la sécurité alimentaire et nutritionnelle dans la région ont été entravés par un certain nombre de défis; y compris la pauvre productivité agricole causée par de mauvaises pratiques agricoles, les prévalences des maladies et ravageurs, la variabilité du climat, le faible potentiel génétique végétal et animal, ainsi que la perte de nourriture, qui est caractérisée par la réduction en quantité et qualité des aliments produits le long de la chaîne de valeur. En outre, en raison de l’expansion spatiale de l’agriculture afin de produire plus de nourriture, un certain nombre de conséquences négatives involontaires ont été observées. Celles-ci comprennent la perte de la biodiversité et menaçant des espèces en voie de disparition ainsi que les interactions étroites entre les humains et la faune, ce qui a précipité l’apparition de maladies qui menacent la survie de l’homme et leur bétail. Pour relever ces défis complexes, Nelson Mandela Institution africaine des sciences et de la technologie (NM-AIST) par le biais de l’initiative des centres africains d’excellence (ACE II) de la Banque mondiale crée un cadre unique dans la région en créant un « Centre africain de recherche, la promotion agricole, l’excellence dans l’enseignement et le développement durable de la sécurité alimentaire et nutritionnelle (CREATES-FNS) » afin de renforcer les capacités de la région à former et élever une masse critique du capital humain spécialisé et qualifié qui peut utiliser une approche multidisciplinaire pour assurer la sécurité alimentaire et nutritionnelle dans un environnement durable. Le Centre produira un grand nombre d’experts créatifs et novateurs qui sont en mesure de générer de nouvelles solutions aux besoins et aux défis industriels d’aujourd’hui. Les diplômés ayant une expertise dans “l’Agriculture durable, les sciences de l’alimentation et la nutrition, la biodiversité et la conservation ainsi que les sciences de la santé humaine et des sciences biomédicales” seront en mesure de prendre des positions de carrière de haut niveau dans la recherche pour le développement, de l’industrie, la production agricole, les sciences de la nourriture saine et nutritive.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 1
Pagination: 
87 - 95
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: