Abstract:
With nearly 850 million hungry people globally in 2012, there are social, ethical and political
imperatives to put more emphasis on food and nutritional security, particularly in the Eastern
and Southern Africa region. The region is characterized by high food and nutrition insecurity,
ranging between 37% and 76%. Efforts to ensure food and nutrition security in the region
have been compounded by a number of challenges, including poor agricultural productivity
caused by poor agricultural practices, prevalent diseases and pests, climate variability, low
plant and animal genetic potential, and also food loss, which is characterized by reduction in
quantity and quality of the produced food along the value chain. Furthermore, as a
consequence of spatial expansion of agriculture in order to produce more food, a number of
inadvertent negative consequences have resulted. These include the loss of biodiversity
and a threat to endangered species as well as the close interactions between humans and
wildlife, which has precipitated outbreaks of diseases that are threatening survival of humans
and their livestock. To address these complex challenges, Nelson Mandela African Institution
of Science and Technology (NM-AIST), through the World Bank’s African Centers of
Excellence (ACE II) initiative, is creating a unique framework in the region by establishing
an African Centre for Research, Agricultural Advancement, Teaching Excellence and
Sustainability in Food and Nutritional Security (CREATES-FNS) in order to build capacity in
the region to train and raise a critical mass of specialized and skilled human capital that can
use a multidisciplinary approach to ensure environment-sustainable food and nutritional
security. The Centre will produce a pool of creative and innovative experts who are able to
generate novel solutions to today’s industrial needs and challenges. Graduates with expertise
on “Sustainable Agriculture, Food and Nutritional Sciences, Biodiversity and Conservation
as well as Human Health and Biomedical Sciences” will be able to take up high-level career
positions in research for development, industrial, agricultural production, healthy food and
nutritional sciences.
Avec près de 850 millions de personnes souffrant de la faim dans le monde en 2012, il y a
des impératifs sociaux, éthiques, et politiques pour mettre davantage l’accent sur la sécurité
alimentaire et nutritionnelle, en particulier dans la région d’Afrique orientale et australe, qui
se caractérise par une forte insécurité alimentaire nutritionnelle, variant entre 37% et 76%.
Les efforts visant à assurer la sécurité alimentaire et nutritionnelle dans la région ont été
entravés par un certain nombre de défis; y compris la pauvre productivité agricole causée
par de mauvaises pratiques agricoles, les prévalences des maladies et ravageurs, la variabilité
du climat, le faible potentiel génétique végétal et animal, ainsi que la perte de nourriture, qui
est caractérisée par la réduction en quantité et qualité des aliments produits le long de la
chaîne de valeur. En outre, en raison de l’expansion spatiale de l’agriculture afin de produire
plus de nourriture, un certain nombre de conséquences négatives involontaires ont été
observées. Celles-ci comprennent la perte de la biodiversité et menaçant des espèces en
voie de disparition ainsi que les interactions étroites entre les humains et la faune, ce qui a
précipité l’apparition de maladies qui menacent la survie de l’homme et leur bétail. Pour
relever ces défis complexes, Nelson Mandela Institution africaine des sciences et de la
technologie (NM-AIST) par le biais de l’initiative des centres africains d’excellence (ACE
II) de la Banque mondiale crée un cadre unique dans la région en créant un « Centre
africain de recherche, la promotion agricole, l’excellence dans l’enseignement et le
développement durable de la sécurité alimentaire et nutritionnelle (CREATES-FNS) » afin
de renforcer les capacités de la région à former et élever une masse critique du capital
humain spécialisé et qualifié qui peut utiliser une approche multidisciplinaire pour assurer la
sécurité alimentaire et nutritionnelle dans un environnement durable. Le Centre produira un
grand nombre d’experts créatifs et novateurs qui sont en mesure de générer de nouvelles
solutions aux besoins et aux défis industriels d’aujourd’hui. Les diplômés ayant une expertise
dans “l’Agriculture durable, les sciences de l’alimentation et la nutrition, la biodiversité et la
conservation ainsi que les sciences de la santé humaine et des sciences biomédicales”
seront en mesure de prendre des positions de carrière de haut niveau dans la recherche
pour le développement, de l’industrie, la production agricole, les sciences de la nourriture
saine et nutritive.
Language:
English
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Journal:
Volume:
14
Number:
Part 1
Pagination:
87 - 95
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Agrovoc terms:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: