Comparative study on organic fertilizer (Elkhaseeb) and inorganic fertilizers effects on tomato (Solanum lycopersicum Mill.) and cucumber (Cucumis sativus L.) growth, yield and nutrient content under greenhouse conditions

Abstract: 
Organic fertilizers are derived mainly from animal matter, human excreta or crop residues, while chemical fertilizers are defined as any inorganic material of wholly or partially synthetic origin, that is added to the soil to sustain plant growth. This study was designed to compare between a commercial organic fertilizer and chemical fertilizers for their effects on tomato (Solanum lycopersicum Mill.) and cucumber (Cucumis sativus L.) growth, yield and nutrient content under greenhouse conditions. The experiment was conducted in the cropping season of 2016/2017 at the University of Gezira. The experiment consisted of four treatments viz. control, inorganic fertilizers, organic fertilizers (commercial organic fertilizer, Elkhaseeb, of only cow manure) and a combination between organic and inorganic fertilizers. The soil of the experimental site is a riverain silt loam soil. The experiment for the two vegetable crops was arranged in a split plot design with three replications, and two factors, commercial organic fertilizer (OM) and chemical fertilizers (MN) which include nitrogen in the form of urea and phosphorus in the form of triple superphosphate. Foliar fertilization of micronutrients with Ca and B, was used for all treatments. Commercial organic fertilizer: OM was added at the rate of 15 tons /ha and nitrogen was added as urea at 86 kg/ha(2N). Phosphorus was applied as triple superphosphate at 43 kg P2O5/ha (1P). Tomatoes seedlings of cultivar Termis were transplanted on the ninth of February,2017 whereas cucumber seeds, variety Leader were planted on the first of February, 2017.The results showed that the effect of combination of inorganic fertilizers and organic fertilizers is significantly higher than application of either fertilizer alone. The combination resulted in 417.65 kg /ha of tomatoes and 823.53 kg / ha of cucumber. Application of the commercial organic fertilizer alone gave 261.4kg / ha in tomatoes, while in cucumber it gave732.03 kg /ha. Inorganic fertilizers alone gave 256.84 kg/ha in tomatoes and 447.7kg/ha in cucumber. This lead to a recommendation that application of combined fertilizers (organic+ inorganic) is the best practice for tomatoes and cucumber under greenhouse conditions than any of the two fertilizers alone. Key words: Cucumber, Elkhaseeb, organic fertilizers, green house, Sudan, tomatoes
Les engrais organiques proviennent principalement de matières animales, d’excréments humains ou de résidus de cultures, tandis que les engrais chimiques sont définis comme toute matière inorganique d’origine entièrement ou partiellement synthétique, qui est ajoutée au sol pour soutenir la croissance des plantes. Cette étude a été conçue pour comparer entre un engrais organique commercial et des engrais chimiques pour leurs effets sur la croissance, le rendement et la teneur en éléments nutritifs de la tomate (Solanum lycopersicum Mill.) Et du concombre (Cucumis sativus L.) en serre. L’expérience a été menée pendant la saison de culture 2016/2017 à l’Université de Gezira. L’expérience consistait en quatre traitements à savoir. lutte, engrais inorganiques, engrais organiques (engrais organique commercial, Elkhaseeb, de fumier de vache uniquement) et une combinaison d’engrais organiques et inorganiques. Le sol du site expérimental est un sol limoneux riverain. L’expérience pour les deux cultures maraîchères a été organisée dans une conception de parcelle divisée avec trois répétitions et deux facteurs, engrais organique commercial (MO) et engrais chimiques (MN) qui comprennent l’azote sous forme d’urée et de phosphore sous forme de triple superphosphate. La fertilisation foliaire de micronutriments avec Ca et B a été utilisée pour tous les traitements. Engrais organique commercial : de la MO a été ajoutée à raison de 15 tonnes / ha et de l’azote sous forme d’urée à 86 kg / ha (2N). Le phosphore a été appliqué sous forme de triple superphosphate à 43 kg de P2O5 / ha (1P). Les plants de tomates du cultivar Termis ont été transplantés le 9 février 2017 tandis que les graines de concombre, variété Leader ont été plantées le premier février 2017.Les résultats ont montré que l’effet de la combinaison d’engrais inorganiques et d’engrais organiques est significativement plus élevé que l’application de soit l’engrais seul. La combinaison a donné 417,65 kg / ha de tomates et 823,53 kg / ha de concombre. L’application de l’engrais organique commercial seul a donné 261,4 kg / ha dans les tomates, tandis que dans le concombre il a donné 732,03 kg / ha. Les engrais inorganiques seuls ont donné 256,84 kg / ha pour les tomates et 447,7 kg / ha pour le concombre. Cela a conduit à une recommandation selon laquelle l’application d’engrais combinés (organiques + inorganiques) est la meilleure pratique pour les tomates et le concombre dans des conditions de serre que n’importe lequel des deux engrais seuls. Mots clés : Concombre, Elkhaseeb, engrais organiques, serre, Soudan, tomates
Language: 
Date of publication: 
2018
Country: 
Region Focus: 
North Africa
Volume: 
17
Number: 
2
Pagination: 
422-430.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
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