Demand for African indigenous vegetables and seed in Uganda

Abstract: 
African Indigenous Vegetables (AIVs) have traditionally been a significant contributor to food security, nutrition and incomes for smallholder farmers in many parts of East Africa. However, farmers’ capacity to grow and benefit from AIVs has been limited by lack of good quality seed and technical packages. Efforts aimed at supporting the performance of AIV subsector are limited by a general lack of information about the effective demand for AIVs. This study assessed the demand for AIVs, both vegetables and seed in the context of Uganda. The study covered northern and central regions in Uganda. Study results are based on data from 313 household interviews,18 focus Group Discussions and 239 key informant interviews. Seventeen different types of AIVs were grown and marketed by farmers in the two study locations. Solanum aethiopicum and Vigna unguiculata were the most preferred AIVs in central and northern Uganda, respectively. AIVs were grown by smallholder farmers primarily for home consumption. Marketing of AIVs is still fragmented and characterised by traditional handling mechanisms and limited value addition. The estimated aggregate seed demand for the five most common AIVs in central Uganda was 88 tonnes per year, of which 62% was supplied by farmers themselves. Farmers cited the lack of reliable supply of quality and affordable seed as the major reason for using own seed. Demand for seed was significantly (p<0.1) and positively related to output price. This implies the need to holistically address both seed access and market constraints in the promotion of AIV production. Development of farmer seed entrepreneurship, farmer-trader linkages and market access by farmers are recommended strategies for achieving sustainable AIV production.
Les légumes indigènes africaines (LIAs) ont toujours été un facteur important de la sécurité alimentaire, la nutrition, et les revenus des petits exploitants agricoles dans de nombreuses régions d’Afrique de l’est. Cependant, la capacité des agriculteurs à cultiver et bénéficier des LIAs a été limitée par le manque de semences de bonne qualité et des supports techniques. Les efforts visant à soutenir la performance du sous-secteur LIAs sont limités par un manque général d’informations sur la demande effective des LIAs. Cette étude a évalué la demande des LIAs, que ça soit légumes ou semences, dans le contexte de l’Ouganda. L’étude a porté sur les régions nordiques et centrales en Ouganda. Les résultats des études sont basés sur des données provenant de 313 entretiens avec les ménages, 18 groupes de discussion et 239 entretiens avec des informateurs clés. Dix-sept types de LIAs différents ont été cultivés et commercialisés par les agriculteurs dans les deux sites d’étude. Solanum aethiopicum et Unguiculata vigna étaient les LIAs les plus préférées en Ouganda centre et du nord, respectivement. Les LIAs étaient cultivées par de petits exploitants principalement pour la consommation domestique. La commercialisation des LIAs est encore fragmentée et caractérisée par des mécanismes de manutention traditionnels et une valeur ajoutée limitée. La demande totale estimative de semences pour les cinq LIAs les plus courantes dans le centre de l’Ouganda était de 88 tonnes par an, dont 62% ont été fournies par les agriculteurs eux-mêmes. Les agriculteurs ont mentionné le manque d’approvisionnement fiable de semences de qualité et abordables comme la principale raison d’utiliser leurs propres semences. La demande de semences a été significativement (p <0,1) et positivement liée au prix à la production. Cela implique la nécessité d’aborder de manière globale à la fois l’accès aux semences et les contraintes du marché dans la promotion de la production des LIAs. Le développement d’entreprises semencières par des agriculteurs, les liens entre les agriculteurs et commerçants, et l’accès au marché par les agriculteurs sont des stratégies recommandées pour parvenir à une production durable des LIAs.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
381-387.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: