Effect of crop rotation on aflatoxin contamination in groundnuts

Abstract: 
Aflatoxins are secondary metabolites primarily produced by the fungi Aspergillus flavus, A. parasiticus and, to a lesser extent, A. nomius. Good agricultural practices can aid in the reduction of aflatoxin contaminatio in the field. Well planned crop rotations can reduce A. flavus populations in the soil and hence reduce the risk of aflatoxin develepment in the kernels. The main objective of the study was to assess the effect of crop rotation on aflatoxin contamination in groundnuts. The trial was carried out for two growing seasons from 2014/ 15 to 2015/16 at Chitedze Agricultural Research Station (CARS) in Lilongwe district and Mwimba in Kasungu of Malawi. In both sites, crop rotation treatments were sorghum, maize, sunflower, groundnuts, pegion peas, cotton, finger millet and a fallow. The following crop rotation sequences were effective in reducing aflatoxin contamination in the subsequent crops: fallow (0 ppb) / groundnuts (3.6 ppb), followed by pigeonpea (34.02 ppb)/maize (3.73 ppb), cotton (18.75 ppb)/ groundnuts (7.6 pbb) and finger millet (4.39 pbb)/cotton (3.40 pbb). On the other hand, the following crop rotation sequences increased the contamination of subsequent crops: groundnuts (3.52 pbb)/maize (7.33), maize (2.07 pbb)/groundnuts (19.6 pbb), sorghum (35.75 pbb)/Cotton (40 ppb), and pigeonpea (2.70 pbb)/ pigeonpea(39.73 pbb). The results indicated that selected rotations can be used to reduce aflotoxin contamination.
Les aflatoxines sont des métabolites secondaires principalement produits par les champignons tels que Aspergillus flavus, A. parasiticus et, dans une certaine mesure, A. nomius. De bonnes pratiques agricoles peuvent aider à réduire la contamination des aflatoxines sur le terrain. Des rotations de culture bien planifiées peuvent réduire les populations d’A. flavus dans le sol et par conséquent réduire le risque de développement des aflatoxines dans les grains. L’objectif principal de cette étude était d’évaluer l’effet de la rotation des cultures sur la contamination de l’arachide par l’aflatoxine. L’expérimentation a été réalisée pendant deux saisons végétatives de 2014/15 à 2015/16 à la station de recherche agricole de Chitedze dans le district de Lilongwe et à Mwimba à Kasungu au Malawi. Sur les deux sites, les traitements de rotation de culture étaient le sorgho, le maïs, le tournesol, l’arachide, le pois d’angole, le coton, le mil. Les rotations des cultures suivantes ont été efficaces et ont permis de réduire la contamination par les aflatoxines: jachère (0 ppb) / arachide (3,6 ppb), suivi de pois d’angole (34,02 ppb) / maïs (3,73 ppb), coton (18,75 ppb) / arachide (7.6 pbb) et le mil (4.39 pbb) / coton (3.40 pbb). Par ailleurs, les séquences de rotation des cultures suivantes ont augmenté la contamination des cultures suivantes: arachide (3,52 pbb) / maïs (7,33), maïs (2,07 pbb) / arachide (19,6 pbb), sorgho (35,75 pbb) / coton (40 ppb), et le pois d’angole (2.70 pbb) / pois d’angole (39.73 pbb). Les résultats ont indiqué que des rotations sélectionnées peuvent être utilisées pour réduire la contamination par l’aflatoxine.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
Volume: 
14
Number: 
3
Pagination: 
173-178
Collection: 
RUFORUM Working document series
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: