Effect of Germination on the Protein Digestibility of some Finger Millet Varieties Grown in Kenya

Abstract: 
The protein digestibility of seven ungerminated and germinated dried finger millet (Eleusine coracana) grain was determined in this study. All the finger millet varieties had low to medium tannin content, ranging from 0.1% Catechin equivalents (CE) in Dalle 1 to 0.6% CE in EKR 228. For raw ungerminated finger millet, the mean protein digestibility was 58.9%. It ranged from 40.5% in P224 to 86.3% in EKR 227. EKR 227 had significantly higher digestibility (P<0.05) than P224. Cooking drastically reduced the digestibility of ungerminated fingermillet. The protein digestibility of cooked finger millet ranged from 1.7% in Dalle 1 to 25% in EKR 227, with a mean of 9.0%. There were significant differences (P<0.05) in protein digestibility of cooked ungerminated finger millet grain. The mean protein digestibility of the raw germinated millet was 53.0%, ranging from a minimum of 16.9% in P224 to a maximum of 79.1% in EKR 227. The variety P224 had significantly lower protein digestibility (P<0.05) than P283 and EKR 227. The mean protein digestibility of the cooked germinated finger millet grain was 55.7%, and did not significantly differ (P >0.05) from that of the raw germinated grain.
La digestibilité des protéines de sept grains de millet (Eleusinecoracana) non germés et germés secs a été déterminée dans cette étude. Toutes les variétés d’éleusine avaient une teneur en tanin d’une valeur faible à une valeur moyenne, allant de 0,1% en équivalents catéchines (CE) dans Dalle1 à 0,6% en équivalents catéchines dans EKR 228. Pour le mil d’éleusine cru non germé, la digestibilité moyenne des protéines était de 58,9%. Elle variait de 40,5% dans P224 à 86,3% dans EKR 227. EKR 227 avait une digestibilité significativement plus élevée (P <0,05) que P224. La cuisson a considérablement réduit la digestibilité du millet non germé. La digestibilité des protéines du millet cuit a varié de 1,7% dans Dalle 1 à 25% dans EKR 227, avec une moyenne de 9,0%. Il yavait des différences significatives (P <0,05) de la digestibilité des protéines dans les grains de millet cuits non germés. La digestibilité moyenne des protéines du millet germé cru était 53,0%, allant d’un minimum de 16,9% dans P224 à un maximum de 79,1% dans EKR 227. La variété P224 avait la digestibilité des protéines significativement plus faible (P <0,05) que P283 et EKR 227. La digestibilité moyenne des protéines du grain de millet germé cuit était de 55,7%, et ne différait pas significativement (P> 0,05) de celle du grain germé cru.
Language: 
Extended abstracts submitted under Food Science and Value Addition
Date of publication: 
2012
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Author/Editor(s): 
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Additional keywords: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
Notes: 

The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants.This record contains an extended abstract accepted under the theme of Food Science and Value Addition