Effect of organic and inorganic fertilisers on natural food composition and performance of African catfish fry produced under artificial propagation

Abstract: 
In recent times, the African catfish, Clarias gariepinus has gained popularity in the aquaculture sector of Tanzania. However, many aquaculture farmers face the challenge of unreliable supply of seed due to difficulties of reproducing in captivity and high larvae mortality. This study was conducted to determine the effect of organic and inorganic fertilizers on natural food composition and performance of African catfish fry produced under artificial propagation. A completely randomized and factorial experimental design were adopted with three replication for a one week and two months period of time, respectively. Plankton abundance and diversity, growth performance and survival rate of African catfish fry were determined. One way and two way analysis of variance (ANOVA) were used to determine differences between treatments (p<0.05). Post-hoc analysis was done where significant differences existed between treatments using Tukey’s Test. Results indicated that phytoplankton abundance and diversity were significantly higher (p<0.05) in di-ammonium phosphate (DAP) fertilizer applied tanks compared to chicken manure and no fertilizer. Zooplankton diversity was also higher in tanks applied with chicken manure in comparison with other treatments. Growth performance was higher in fertilized tanks compared to unfertilized tanks at low stocking density (5fry/m2). There was no significant difference (p>0.05) in fry survival rates between chicken manure and DAP fertilized treatments across stocking densities. Water quality parameters were within the optimum ranges.
Ces derniers temps, le poisson-chat africain Clarias gariepinus a gagné la popularité dans le secteur aquacole de la Tanzanie. Cependant, de nombreux aquaculteurs sont confrontés au défi de l’approvisionnement en semences non fiable en raison des difficultés de reproduction en captivité et de la mortalité élevée des larves. Cette étude a été menée afin de déterminer l’effet des engrais organiques et inorganiques sur la composition des aliments naturels et la performance des alevins des poissons-chats africains produits sous propagation artificielle. Un plan expérimental entièrement aléatoire et factoriel a été adopté avec trois répétitions pour une période d’une semaine et deux mois, respectivement. L’abondance et la diversité du plancton, la croissance et le taux de survie des alevins africains ont été déterminés. Une analyse bidimensionnelle de la variance (ANOVA) a été utilisée pour déterminer les différences entre les traitements (p <0,05). Une analyse post-hoc a été réalisée lorsque des différences significatives existaient entre les traitements utilisant le test de Tukey. Les résultats ont indiqué que l’abondance et la diversité du phytoplancton étaient significativement plus élevées (p <0,05) dans les réservoirs fertilisés par l’engrais à phosphate de di-ammonium (DAP) que dans ceux fertilisés par la fiente de poule ou sans engrais. La diversité du zooplancton était également plus élevée dans les réservoirs fertilisés par la fiente de poule que dans les autres traitements. La performance de croissance était plus élevée dans les réservoirs fertilisés que dans ceux non fertilisés à faible densité de stockage (5 fry/m2). Il n’y a pas eu de différence significative (p> 0,05) entre les taux de survie des alevins entre la fiente de poule et les traitements fertilisés par le DAP selon les densités de population. Les paramètres de qualité de l’eau se situaient dans les limites optimales.
Language: 
Date of publication: 
2017
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
2
Number: 
1
Pagination: 
11-20
Collection: 
RUFORUM TAGDev Resources
RUFORUM Journal Articles
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Project sponsor: 
iAGRI; RUFORUM
Form: 
Web resource
ISSN: 
2415-2838
Notes: 

Publication of this article has been made possible through the United States Agency for International Development (USAID) funded Innovative Agricultural Research Initiative (iAGRI) Project and the Transforming African Agricultural Universities to meaningfully contribute to Africa’s growth and development (TAGDev) Project funded by MasterCard Foundation.