Abstract:
Urban Agriculture has served as a vital input in the livelihood strategies of urban households
in Mombasa, Kenya. Urban dwellers rely on the market for food but with the tremendous
surge in food prices beyond the reach of the majority of the population, poor urbanites have
resorted to intensifying urban agriculture as a coping strategy to meet their immediate food
requirements, and income generation. Data collection for this study involved structured
and semi structured household questionnaires administered to urban farming households,
field observations and key informant interviews. Information gathered included urban
farming practices, agricultural and sale of output, food sufficiency and socio-economic
characteristics, in the selected residential areas. The sample of 150 households engaged
in urban agriculture was randomly selected to participate in the survey. The households
sampled per residential area were as follows: Kisauni (50), Likoni (50) Changamwe (30)
and Mvita (20). Urban agriculture was found to play an important role in the lives of
residents currently engaging in the practice. The practice has a dual impact on poverty
conditions: it provides food which would otherwise be unaffordable to many residents,
and by utilizing money saved from buying food, it helps ease poverty conditions thus
improving livelihoods. The study recommends that urban agriculture be integreted into
urban planning.
L’agriculture urbaine a joué un rôle essentiel dans l’amélioration des conditions de vie
des ménages urbains de Mombasa, au Kenya. Les populations urbaines dépendent du
marché pour l’approvisionnement en nourriture, mais la flambée des prix des denrées
alimentaires hors de portée de la majorité de la population, les pauvres populations ont
intensifié l’agriculture urbaine comme stratégie d’adaptation en vue de satisfaire les
besoins alimentaires immédiats et générer des revenus. Les données ont été collectées
a l’aide des questionnaires structurés et semi-structurés administrés aux des ménages
d’agriculteurs urbains, des observations de terrain et des entretiens avec des personnes
ressources. Les informations collectées renseignaient sur les pratiques agricoles en
milieu urbain, l’agriculture et la vente de la production, l’autosuffisance alimentaire et
les caractéristiques socioéconomiques, dans les zones résidentielles sélectionnées. Un
échantillon de 150 ménages engagés dans l’agriculture urbaine a été donc aléatoirement sélectionné. Les ménages ont été échantillonnés par zone résidentielle: Kisauni (50), Likoni
(50) Changamwe (30) et Mvita (20). L’agriculture urbaine a joué un rôle important dans la
vie des résidents actuellement engagés dans la pratique. Cette pratique a un double impact:
elle fournit des aliments qui seraient autrement inaccessibles pour de nombreux résidents
et, en utilisant des économies faites, cela contribue à atténuer la pauvreté, améliorant ainsi
les conditions de vie. L’étude recommande donc que l’agriculture urbaine soit intégrée à la
planification en milieu urbain.
Language:
English
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
4
Pagination:
127-132.
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: