Efficiency and profitability of water saving technologies on irrigated rice in South-Kivu province, DR Congo

Abstract: 
Water scarcity is reducing both irrigated areas and irrigated rice yield in the South-Kivu province, DR Congo, leading to increased poverty and food insecurity, at both provincial and national level. This situation is likely to be worsened by climate change and population growth. A study was conducted with the major aimof assessing the effect of water saving technologies (WST) on rice yield. A split plot experiment 5 varieties (3 imported and 2 local)was set up with 3 WST, namely alternating wetting and drying and saturated soil without flooding and the permanent flooding. The experiment was conducted in both lowland (Luberizi) and highland (Kavumu) of South-Kivu. Results showed that WST did not affect significantly the biomass both in sites (p>0.05). Varieties, however, impacted significantly the biomass, but only in Lowlands (p=0.001). In Lowlands, WST affected significantly rice yield (p=0.05) but it did not in Highlands (p>0.05). Rice yield varied significantly from one variety to another both in Lowlands (p<0.001) and in Highlands (p<0.001).
La rareté de l’eau réduit à la fois l’étendue des superficies irriguées et le rendement du riz dans la Province du Sud-Kivu, en RD Congo, accroissant la pauvreté et l’insécurité alimentaire. Cela pourrait être empiré avec le changement climatique et la croissance démographique. Une étude visant à évaluer l’impact des technologies d’économie d’eau (TEE) à la fois sur la production du riz a été réalisée. Une expérimentation ayant 5 variétés (3 importées et 2 locales)avec 3 technologies d’économie d’eau (TEE): l’alternance entre l’irrigation et la coupure d’eau, le maintien du sol en état de saturation sans l’inonder, comparées à l’irrigation permanente a été conduite. Les résultats ont montré que les TEE n’ont pas affecté significativement la biomasse (p>0.05). Les variétés, par contre, ont affecté significativement la biomasse, mais seulement en basse altitude (p=0.001). En basse altitude, les TEE ont affecté le rendement (p=0.05) mais pas en haute altitude (p>0.05). Les rendements ont varié significativement d’une variété à l’autre à la fois en basse altitude (p<0.001) et en haute altitude (p<0.001).
Language: 
Date of publication: 
2014
Region Focus: 
Central Africa
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
ISSN: 
E_ISSN: 
Edition: 
Extent: 
139 - 143