Enhancement of barley productivity through improved crop management practices in the semi-arid highlands of northern Ethiopi

Abstract: 
Barley (Hordeum vulgare) is among the important cereal crops cultivated annually on 1.02 million ha of land in Ethiopia. However, its productivity is low (1.9 t ha-1) compared to the potential attainable yield (5.3 ton ha-1) due to water stress; low soil fertility; crop losses by weeds, insect pests and diseases; the use of low yielding local barley cultivars, and use of traditional cultivation methods. Enhancing crop productivity generally contributes to national food self-sufficiency and food security. Regional and national crop production can be increased by expanding the cultivation area and/or by enhancing crop productivity. Even though both options are feasible in Ethiopia, focusing on practices that improve crop productivity is the preferred alternative particularly in the Tigray region, northern Ethiopia. The focus of this study is to optimise soil water, soil fertility and weed managements, method of sowing, tillage operations and time of planting with respect to barley production in Ethiopia.
L’orge (Hordeum vulgare) est parmi les principales cultures céréalières cultivées annuellement sur 1,02 million d’hectares de terres en Éthiopie. Cependant, sa productivité est faible (1,9 t ha-1) par rapport au rendement réalisable potentiel (5,3 t ha-1) à cause du stress d’eau; la faible fertilité du sol; les pertes des cultures à cause des mauvaises herbes, les insectes nuisibles et les maladies; l’utilisation des cultivars locaux d’orge à faible rendement; et l’utilisation des méthodes de culture traditionnelles. Amélioration de la productivité des cultures contribue généralement à l’autosuffisance alimentaire nationale et la sécurité alimentaire. La production régionale et nationale des cultures peut être augmentée en élargissant la zone de culture et / ou en renforçant la productivité des cultures. Même si les deux options sont possibles en Ethiopie, mettre l’accent sur les pratiques qui améliorent la productivité des cultures est l’alternative préférée particulièrement dans la région du Tigré, au nord de l’Ethiopie. L’objectif de cette étude est d’optimiser la rétention de l’eau du sol, la fertilité du sol, et la gestion des mauvaises herbes, la méthode de semis, les opérations de travail du sol, et le temps de planter à l’égard de la production d’orge en Éthiopie.
Language: 
English
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
West Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 1
Pagination: 
743-749
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: