Farmer knowledge, perceptions and management of maize lethal necrosis disease in selected agro-ecological zones of Uganda

Abstract: 
A new disease on the African continent called maize lethal necrosis disease (MLND) that has been reported to cause up to 100% losses in neighbouring Kenya, has since spread to Uganda. Production of maize in Uganda is now under threat from this devastating virus disease. Understanding farmers’ knowledge, perceptions and management practices is a prerequisite to establishing an effective disease management approach to halt its spread in Uganda. A survey of 396 farmers from 14 major maize growing districts in five agro-ecological zones of Uganda was conducted in 2015 aimed at assessing farmers’ current knowledge of maize lethal necrosis disease and practices for its management. Most farmers (58.1%) had not heard or observed MLN in their fields. The study reveals that 56.6% of the farmers interviewed first experienced MLN in the year 2014. There was uncertainty of the cause of MLN symptoms among 56.6% of the farmers. Most farmers observed MLN symptoms at one month after planting. Only 21.7% correctly identified MLN symptoms observed. The main MLN symptom observed by most farmers (60.6%) was chlorotic mottle on leaves. Up to 55.3% of farmers attempted to control MLN with the majority (77.4%) managing it through uprooting and burning the diseased plants, which they indicated was effective in managing MLN. These results suggest that MLN control could be achieved by enhancing farmers’ knowledge and considering successful farmer MLN management practices when developing and promoting management practices for this disease.
Une nouvelle pathologie sur le continent africain appelée la pathologie de la nécrose létale chez le maïs a été rapportée comme cause de jusqu’à 100% de pertes au Kenya, et s’est depuis propagée en Ouganda. La production de maïs en Ouganda est donc maintenant menacée par cette pathologie virale dévastatrice. La compréhension des connaissances, perceptions et pratiques de gestion des agriculteurs est une condition préalable pour établir une approche efficace de gestion de la pathologie afin d’éradiquer sa propagation. Une enquête a été menée en 2015 auprès de 396 agriculteurs de 14 districts producteurs de maïs dans cinq zones agro-écologiques de l’Ouganda, afin d’évaluer les connaissances actuelles des agriculteurs sur pathologie et les pratiques pour sa gestion. La plupart des agriculteurs (58,1%) n’avaient pas eu d’information sur la pathologie ni observé ses symptômes dans leurs champs. L’étude révèle que 56,6% des agriculteurs interviewés ont eu l’expérience de la pathologie pour la première fois en 2014. Il y avait une incertitude quant à la cause des symptômes chez 56,6% des agriculteurs. La plupart des agriculteurs ont observé les symptômes pathologiques un mois après le semis. Cependant, seulement 21,7% ont correctement identifié les symptômes. Le principal symptôme identifié par la plupart des agriculteurs (60,6%) était la marbrure chlorotique sur les feuilles. 55,3% des agriculteurs ont essayé de contrôler la pathologie, avec la majorité (77,4%) procédant par déracinement et combustion des plantes infectées, ce qui selon leur dire, était efficace. Ces résultats suggèrent que la pathologie pourrait être contrôlée en améliorant les connaissances des agriculteurs, et en considérant les pratiques de gestion réussies lors de l’élaboration et la promotion des pratiques de gestion de cette pathologie.
Language: 
Date of publication: 
2017
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
2
Number: 
2
Pagination: 
247-261
Collection: 
RUFORUM TAGDev Resources
RUFORUM Journal Articles
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
2415-2838
Notes: 

Publication of this article has been made possible through the Transforming African Agricultural Universities to meaningfully contribute to Africa’s growth and development (TAGDev) Project funded by MasterCard Foundation.