Abstract:
Urban farming practitioners face challenges like lack of quality irrigation water, poorly
decomposed manure, diverse inputs of unknown sources, unhealthy farm environment and
abject poverty. All these contribute to production of unsafe food. Heavy metals and pathogens
contaminate edible produce like tomato fruits, kale leaves and arrowroot corms. Urban
produced vegetable crop contamination can come from substrates, irrigation water or the
atmosphere. Therefore, this study was conducted to evaluate the features of urban farming
in Nairobi city. Predesigned semi structured questionnaires were administered to ninety five
farmers in eight of the nine Nairobi districts. Forty two percent of Nairobi farmers irrigate
used city council supplied water with 16 and 7.4% using waste water (including sewage)
and polluted stream water, respectively. County council supplied water was used by over
70% of degree holders with none using sewage water. Fourteen percent of farmers with
primary level education used sewage. Out sourced livestock manure was used by 41.1% of
the farmers, 21.1% from on- farm livestock while 12.6% used compost. Youths and over 65
year old farmers had half of their population using out sourced and own livestock manure,
respectively. Agricultural waste is fed to livestock by 45.3% of farmers, 35.8% recycle and
3% throw it away. The highest users of county council supplied water for irrigation are the
degree holders at 70% implying that the level of education greatly contributes to ultimate
food safety.
Les praticiens de l’agriculture urbaine font face à des défis tels que le manque d’eau
d’irrigation de qualité, le fumier mal décomposé, diverses entrées de sources inconnues, de
l’environnement agricole malsain et une pauvreté abjecte. Tous ces éléments contribuent à
la production d’aliments dangereux. Les métaux lourds et les agents pathogènes contaminent
les produits comestibles comme les fruits de tomate, les feuilles de chou et les oignons de
l’arrow-root. La contamination de la production de la culture urbaine peut provenir de
substrats, de l’eau d’irrigation ou de l’atmosphère. Par conséquent, cette étude a été menée
pour évaluer les caractéristiques de l’agriculture urbaine dans la ville de Nairobi. Des
questionnaires semi-structurés prédéfinis ont été administrés à quatre vingt quinze agriculteurs
dans huit des neuf districts de Nairobi. Quarante-deux pour cent des agriculteurs de Nairobi irriguent en utilisant l’eau du Conseil municipal de 16 et 7,4% de l’eau de déchets (y compris
les eaux usées) et de l’eau des cours d’eau pollués, respectivement. Le Conseil municipal
fournit de l’eau utilisée par plus de 70% des titulaires d’un diplôme avec aucun n’utilisant les
eaux usées. Quatorze pour cent des agriculteurs ayant un niveau primaire utilisent des eaux
usées. Le fumier provenant du bétail a été utilisé par 41,1% des agriculteurs, 21,1% à partir
des fermes d’élevage d’animaux de ferme tandis que 12,6% ont utilisé du compost. Les
jeunes et les agriculteurs de 65 ans d’âge utilisent la moitié de leur population à partir de
leurs propres fertilisants. Les déchets agricoles sont l’alimentation du bétail pour 45,3%
d’agriculteurs, 35,8% le recyclage et 3% le rejeter. Les plus grands utilisateurs de l’eau
fourni par le Conseil municipal pour l’irrigation sont les titulaires d’un diplôme à 70% ce qui
implique que le niveau d’éducation contribue grandement à la sécurité alimentaire ultime.
Language:
English
Date of publication:
2014
Country:
University/affiliation:
Conference:
Collection:
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Agrovoc terms:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Printed resource
Publisher:
ISSN:
E_ISSN:
Edition:
Extent:
593 - 596