Abstract:
Aflatoxin outbreaks have been reported in the lower eastern region of Kenya since 1978. These outbreaks have caused a lot of concern as some have led to loss of lives. This study was conducted to assess the extent of fungal contaminants in maize in the region and more importantly the exposure to aflatoxicosis due to Aspergillus spp contamination. Seventy two maize samples were purchased from farmers (24 samples from each county) interviewed in the survey that was conducted in October 2012. The samples were first assessed for general fungal contaminants and then for Aspergillus spp. contaminants. Aspergillus spp. were isolated using Czapek Dox agar medium. Fusarium, Aspergillus and Penicillium were the predominant fungal species that were isolated and for the Aspergillus species, A. niger and A. flavus were most predominant. Aflatoxin quantification was carried out using LC-MS analysis. The findings showed that aflatoxin B1 was more predominant than aflatoxin B2, aflatoxin G1 and aflatoxin G2. More than 70 % of the samples were fit for human consumption since they had aflatoxin levels less than 10ng/g while the highest had 128ng/g. Poor post-harvest practices might be the main source of Aspergillus contamination which leads to high level of aflatoxin as revealed in this study. Although most farmers are aware of the aflatoxin problem, continuous mycotoxin awareness campaign by Government and other stakeholders is recommended until everybody along the maize farming and trading value chains is aware. This will significantly contribute to eradication of this perennial aflatoxin problem in the region.
Key words: Aflatoxin, Aspergillus, Kenya, maize contaminants
Des cas élevés d’aflatoxines ont été signalés dans la région du sud-est du Kenya depuis 1978, et ont suscité beaucoup d’inquiétude car certaines ont entraîné des pertes en vies humaines. Cette étude a été menée pour évaluer l’étendue des contaminants fongiques dans le maïs dans la région et, plus important encore, l’exposition à l’aflatoxicose due à la contamination par Aspergillus spp. Soixante-douze échantillons de maïs ont été achetés auprès des agriculteurs interrogés dans une enquête menée en octobre 2012. Les échantillons ont d’abord été étudiés pour y évaluer les contaminants fongiques généraux, puis Aspergillus spp. Aspergillus spp. a été isolé en utilisant du milieu gélose Czapek Dox. Fusarium, Aspergillus et Penicillium étaient les espèces fongiques prédominantes qui ont été isolées et pour les espèces Aspergillus, A. niger et A. flavus étaient les plus prédominantes. L’évaluation de l’aflatoxine a été réalisée à l’aide d’une analyse LC-MS. Les résultats ont montré que l’aflatoxine B1 était plus prédominante que l’aflatoxine B2, l’aflatoxine G1 et l’aflatoxine G2. Plus de 70% des échantillons étaient sains pour la consommation humaine car ils avaient des niveaux d’aflatoxine inférieurs à 10 ng / g tandis que le plus élevé avait 128 ng / g. De mauvaises pratiques après récolte pourraient être la principale source de contamination par Aspergillus, ce qui conduit à un niveau élevé d’aflatoxine, comme le révèle cette étude. Bien que la plupart des agriculteurs soient conscients du problème des aflatoxines, une campagne continue de sensibilisation aux mycotoxines par le gouvernement et d’autres parties prenantes est recommandée jusqu’à ce que tous les acteurs de la chaîne de culture et de commercialisation du maïs en soient conscients. Ceci contribuera de manière significative à l’éradication de ce défi persistant causé par les aflatoxines dans la région.
Mots clés: Aflatoxine, Aspergillus, contaminants du maïs
Language:
English
Date of publication:
2018
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
17
Number:
2
Pagination:
300-306.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions:
Open Access
Form:
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: