Abstract:
Soybean (Glycine max) has two traits that make it hugely popular in the world; its high
protein content (40%) and oil (20%) making it a vital industrial crop. Considerable systematic
research focusing on breeding for grain yield improvement, foliage insect pest resistance
and pod shattering leading to the release of a number of varieties has been done world wide.
Landmark achievements have also been made on adoption of these improved varieties to
the extent that almost all soybean grown in Uganda is improved. However, little research
geared towards storage pests has been done not only in Uganda but also worldwide because
the crop had no issues of storage pests until recently in Australia and now in Uganda. Unlike
field pests and diseases, damage caused by pests on stored products is completely irreversible
making it very significant. In most parts of Africa, soybeans are stored together with other
legumes. Such storage systems with little or no use of control measures would allow cross
infestations by storage pests from other legumes such as cowpeas. The major problem in
storage for legumes are bruchids. This problem of bruchids if it is not dealt with in a sustainable
manner it might pull down all the progress and achievements in place in the Uganda soybean
breeding programme since 1930s. In this review we present research status on bruchids
and further highlight knowledge gaps in soybean research as pertaining to breeding for
bruchid resistance.
Le soja (Glycine max) présente deux traits qui le rendent extrêmement connu dans le
monde; sa haute teneur en protéines (40%) et son huile (20%) faisant d’elle une culture
industrielle vitale. Des recherches systématiques considérables ont été effectuées au niveau
mondial et sont basées sur l’amélioration du rendement des grains, la résistance des feuilles
aux insectes nuisibles et l’égrenage des gousses conduisant à la dissémination d’un certain
nombre de variétés. Des réalisations historiques ont également été faites sur l’adoption des
variétés améliorées jusqu’à ce que tout le soja cultivé en Ouganda soit amélioré. Toutefois,
peu de recherches sur les ravageurs post récolte ont été faites non seulement en Ouganda
mais aussi au niveau mondial parce que la culture n’avait pas de problèmes de ravageurs de stockage jusqu’à récemment en Australie et maintenant en Ouganda. Contrairement aux
ravageurs et pathologies des champs, les dommages causés par les parasites sur les produits
stockés sont complètement irréversibles, ce qui les rend très importants. Dans la plupart des
régions d’Afrique, le soja est stocké avec d’autres légumineuses. De tels systèmes de
stockage avec peu ou pas de mesures de contrôle favoriseraient des infestations par des
parasites de stockage provenant d’autres légumineuses telles que le niébé. Le problème
majeur dans le stockage des légumineuses constitue les bruches. S’il n’est pas traité de
manière durable, le problème des bruches pourrait réduire à néant tous les progrès et les
réalisations du programme de sélection du soja en Ouganda depuis les années 1930. Dans
cette revue de littérature, nous présentons l’état des recherches sur les bruches et soulignons
les lacunes dans les recherches sur la sélection du soja pour la résistance aux bruches.
Language:
Abkhazian
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
3
Pagination:
151-159
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: