Growth performance of Clarias gariepinus hatchlings fed on enzyme pre-digested dry diets from first feeding

Abstract: 
Lack of affordable larval diets is largely held responsible for the low survival (10-30%) and slow growth of catfish (Clarias gariepinus) fry, required for production of farmed human food fish and as bait for the Nile Perch fishery within the L.Victoria basin. Unlike the role of enzymes from live feed organisms that has been well documented, the role of microbial enzyme- incorporated dry diets is poorly understood in fish larval nutrition. Survival and growth of catfish larvae fed on phytase and protease pre-digested dry diets was evaluated as an alternative to expensive imported live feeds. Seven iso-nitrogenous (55% crude protein) dry diets were formulated and incorporated with phytase and protease enzymes at 750, 1000 and 1250 Units/Kg of feed. They were fed to C. gariepinus hatchlings after two days of hatching (after york absorption) as weaning diets along with hatchlings weaned onto Artemia for the first 24 hours and then onto an imported diet (Ranaan CS-starter feed/799 for catfish) in triplicates under hatchery conditions. There was significant differences in larval with the lowest in the control; zero enzyme (10.98%), highest in diet with 1250 units of protease followed by 1000 units of protease 94.23% and the imported diet with 41.66% survival). There was no significant difference in weight gain among diets (P= 0.40) but slight difference was observed in specific growth with the highest in larvae fed on the imported diet (0.21g) and least (0.06) in the control. These results indicated that enzyme pre-digested dry diets can nourish catfish larval as weaning diets.
Le manque d’aliments abordables pour les larves est largement responsable pour de faible taux de survie (10-30%) et de croissance lente de la fraie du poisson-chat (Clarias gariepinus). Ces aliments sont nécessaires à la production des poissons d’élevage pour l’alimentation humaine et comme appât pour la pêche de la perche du Nil dans le bassin du lac Victoria. Contrairement au rôle des enzymes extraites à partir d’organismes vivants alimentaires qui a été bien documenté, le rôle des enzymes microbiennes incorporées dans les aliments secs des poissons est mal compris dans la nutrition larvaire. La survie et la croissance de la fraie des poissons-chats nourrie avec les aliments secs prédigérés avec la phytase et la protéase ont été évaluées comme une alternative aux aliments ayant les organismes vivants importés coûteux. Sept rations sèches iso-azotées (55% de protéines brutes) ont été formulées et incorporées avec la phytase et la protéase à 0, 750, 1000 et 1250 unités / kg d’aliment. Elles ont été nourries aux alevins de C. gariepinus après deux jours d’incubation (après l’absorption du sac vitellin) comme régimes de sevrage en même temps que d’autres alevins sevrés en utilisant l’Artemia pour les 24 premières heures, puis sur un aliment importé (Ranaan CS-démarreur / 799 pour le poisson-chat) en trois répétitions dans des conditions d’écloserie. Il y avait des différences significatives dans la survie larvaire avec la plus faible obtenue avec le contrôle; zéro enzyme (10,98%), et la plus élevée dans le régime alimentaire avec 1250 unités de protéase (52.75%) suivie par 1000 unités de protéase (94,23%) et Ranaan (41,66%). Il n’y avait pas de différence significative entre les régimes concernant le gain de poids (P = 0,40), mais une légère différence numérique a été observée dans la croissance spécifique (P = 0,58) avec la plus grande étant observée chez les larves nourries avec l’alimentation importée (0,21 g) et la moindre (0,06) chez les larves nourries avec le contrôle. Ces résultats indiquent que les aliments secs prédigérés avec les enzymes peuvent nourrir les larves des poissons-chats comme aliments de sevrage.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
885 - 892.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
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