Improving resilience of rural women to climate change in Western Sudan

Abstract: 
Home gardening is wide spread amongst rural women in western Sudan under rainfed conditions. However, due to climatic variability that affects both soil fertility and rainfall patterns, garden yields are often drastically reduced, affecting family food security in sudan. This study was initiated to enhance garden yield by provision of both water and fertilizer using biogas liquid effluent obtained through biogas units installed in rural households. Although only 15 units were installed, 50 households benefited from the biogas effluent. Two types of vegetables, Okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) and Jew mallow (Corchorus olitorius L.) were randomly planted in plots and subplots prepared for the application at different concentration (0.5 m3, 1 m3, and 1.5 m3) of biogas effluent. MSTATC and STATISTIX8 program were used for data analysis. Results showed significant increase in yields for both vegetables in the off season, except Jews mallow in the first season. Okra yields increased from 0.93 t/ha fresh green pods to 1.4 t/ha with 1.5 m3 fertilizer in season one. In season two, okra yield increased from 0.92 t/ha to 1.38 t/ha with 1.5 m3 fertilizer application. In season two, Jew’s mallow yield increased from 13.15 t/ha to 21.06 t/ha with 1.5 m3 fertilizer application. Combined analysis of variance indicated that there were significant differences among treatments for all studied traits in two seasons. The highest effluent concentration (1.5m3) gave the best yield for both types of vegetables.
Le jardinage de case est une pratique très répandue chez les femmes rurales à l’ouest du Soudan en régime pluvial. Cependant, en raison de la variabilité climatique qui affecte à la fois la fertilité du sol et les précipitations, les rendements des jardins sont souvent réduits de façon drastique, ce qui affecte la sécurité alimentaire des familles au Soudan. Cette étude a été entreprise pour améliorer le rendement des jardins en fournissant de l’eau et des engrais issus des effluents liquides de biogaz des unités de biogaz installées dans les ménages ruraux. Bien que seulement 15 unités aient été installées, 50 ménages ont bénéficié d’effluent du biogaz. Deux types de légumes, le gombo (Abelmoschus esculentus L. Moench) et la mauve juive (Corchorus olitorius L.) ont été plantés au hasard dans des parcelles et sousparcelles préparées pour l’application à différentes concentrations (0,5 m3, 1 m3 et 1,5 m3) d’effluent de biogaz. MSTATC et STATISTIX8 ont été utilisés pour l’analyse des données. Les résultats ont montré une augmentation significative des rendements des deux légumes pendant la contre-saison, à l’exception de la mauve juive pendant la première saison. Les rendements de gombo sont passés de 0,93 t / ha de fruits vertes fraîches à 1,4 t / ha avec 1,5 m3 d’engrais dans la première saison. Dans la deuxième saison, le rendement du gombo a augmenté de 0,92 t / ha à 1,38 t / ha avec une application d’engrais de 1,5 m3. Au cours de la deuxième saison, le rendement de la mauve juive est passé de 13,15 t / ha à 21,06 t / ha avec une application d’engrais de 1,5 m3. L’analyse de la variance combinée indiquait qu’il existait des différences significatives entre les traitements pour tous les caractères étudiés au cours des deux saisons. La plus forte concentration d’effluents (1,5m3) a donné le meilleur rendement pour les deux types de légumes.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
North Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
1139 - 1145.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: