Microbiological and compositional quality of raw milk delivered by small scale dairy farmers to the milk collection centres in northern Tanzania

Abstract: 
Milk samples were collected from small scale dairy farmers who brought their milk to milk collection centres (MCCs) and vendors in the study area in Tanzania. A total of 310 milk samples were collected. The bacteriological quality, physico-chemical parameters and milk adulteration with sulphonamides and tetracycline drug residues were assessed. Microbiological quality evaluation was done based on TBC, TCC, Escherichia coli and Escherichia coli pathogenic (O157: H7). Milk samples from Turiani and Mlandiz were added for anti-microbial residue analysis. In addition, a survey with semi-structured questionnaires was conducted to assess the knowledge of farmers on clean milk production in the study area. Microbiological analyses were undertaken using Automatic Milk Analyser and Charm EZ technique. Results revealed that 91% of respondents dried cow udders after washing, 75% cleaned milk containers with hot water and 86.7% were using plastic containers to store and transport milk. The mean bacterial counts were within acceptable limits as per EAC standards. E.coli was detected to a level of 54% but no E.coli pathogenic detected. Physico-chemical properties of milk were within acceptable ranges for processing. Tetracycline and sulphonamides drug residues were found in farmers’ milk samples but not vendors. More quality tests such as iodine and alcohol tests are recommended to ensure freedom of milk from adulteration with other materials exeception of water.
Des échantillons de lait ont été recueillis auprès de petits producteurs laitiers qui ont apporté leur lait dans les centres de collecte du lait (MCCs) et les fournisseurs dans la zone d’étude. Un total de 310 échantillons de lait a été collecté. La qualité bactériologique, les paramètres physico-chimiques et le frelatage du lait avec les résidus de comprimés de sulfamides et de tétracycline ont été évalués. L’évaluation de la qualité microbiologique a été effectuée sur la base de TBC, TCC, Escherichia coli et Escherichia colii pathogène (O157: H7). Des échantillons de lait de Turiani et Mlandiz ont été ajoutés pour l’analyse antimicrobienne. De plus, une enquête à l’aide de questionnaires semi-structurés a été menée pour évaluer les connaissances des agriculteurs sur la production de lait saine dans la zone d’étude. Les analyses microbiologiques ont été effectuées enutilisant la technique ‘Analyser and Charm EZ’. Les résultats ont révélé que 91% des enquêtés sèchent la mamelle après le lavage, 75% nettoient les contenants de lait avec de l’eau chaude et 86,7% utilisent des contenants en plastique pour stocker et transporter le lait. Les chiffres moyens de bactéries étaient dans des limites acceptables conformément aux normes de l’EAC. E. coli a été détectée à un niveau de 54%, par contre aucun E. coli pathogène n’a été détecté. Les propriétés physico-chimiques du lait étaient dans des limites acceptables pour la transformation. Des résidus de tétracycline et sulfamides ont été trouvés dans les échantillons de lait provenant des producteurs laitiers contrairement à ceux des fournisseurs. Plus de tests de qualité tels que les tests d’iode et d’alcool sont recommandés pour préserver le lait du frelatage avec des matériaux autre que l’eau.
Language: 
Date of publication: 
2017
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
2
Number: 
1
Pagination: 
135-142
Collection: 
RUFORUM TAGDev Resources
RUFORUM Journal Articles
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Project sponsor: 
iAGRI; RUFORUM
Form: 
Web resource
ISSN: 
2415-2838
Notes: 

Publication of this article has been made possible through the United States Agency for International Development (USAID) funded Innovative Agricultural Research Initiative (iAGRI) Project and the Transforming African Agricultural Universities to meaningfully contribute to Africa’s growth and development (TAGDev) Project funded by MasterCard Foundation.