Abstract:
Milk samples were collected from small scale dairy farmers who brought their milk to milk collection
centres (MCCs) and vendors in the study area in Tanzania. A total of 310 milk samples were collected.
The bacteriological quality, physico-chemical parameters and milk adulteration with sulphonamides
and tetracycline drug residues were assessed. Microbiological quality evaluation was done based on
TBC, TCC, Escherichia coli and Escherichia coli pathogenic (O157: H7). Milk samples from Turiani
and Mlandiz were added for anti-microbial residue analysis. In addition, a survey with semi-structured
questionnaires was conducted to assess the knowledge of farmers on clean milk production in the study
area. Microbiological analyses were undertaken using Automatic Milk Analyser and Charm EZ technique.
Results revealed that 91% of respondents dried cow udders after washing, 75% cleaned milk containers
with hot water and 86.7% were using plastic containers to store and transport milk. The mean bacterial
counts were within acceptable limits as per EAC standards. E.coli was detected to a level of 54% but
no E.coli pathogenic detected. Physico-chemical properties of milk were within acceptable ranges for
processing. Tetracycline and sulphonamides drug residues were found in farmers’ milk samples but not
vendors. More quality tests such as iodine and alcohol tests are recommended to ensure freedom of milk
from adulteration with other materials exeception of water.
Des échantillons de lait ont été recueillis auprès de petits producteurs laitiers qui ont apporté leur lait dans
les centres de collecte du lait (MCCs) et les fournisseurs dans la zone d’étude. Un total de 310 échantillons
de lait a été collecté. La qualité bactériologique, les paramètres physico-chimiques et le frelatage du lait
avec les résidus de comprimés de sulfamides et de tétracycline ont été évalués. L’évaluation de la qualité
microbiologique a été effectuée sur la base de TBC, TCC, Escherichia coli et Escherichia colii pathogène
(O157: H7). Des échantillons de lait de Turiani et Mlandiz ont été ajoutés pour l’analyse antimicrobienne.
De plus, une enquête à l’aide de questionnaires semi-structurés a été menée pour évaluer les connaissances
des agriculteurs sur la production de lait saine dans la zone d’étude. Les analyses microbiologiques ont
été effectuées enutilisant la technique ‘Analyser and Charm EZ’. Les résultats ont révélé que 91% des
enquêtés sèchent la mamelle après le lavage, 75% nettoient les contenants de lait avec de l’eau chaude
et 86,7% utilisent des contenants en plastique pour stocker et transporter le lait. Les chiffres moyens de
bactéries étaient dans des limites acceptables conformément aux normes de l’EAC. E. coli a été détectée à
un niveau de 54%, par contre aucun E. coli pathogène n’a été détecté. Les propriétés physico-chimiques du
lait étaient dans des limites acceptables pour la transformation. Des résidus de tétracycline et sulfamides
ont été trouvés dans les échantillons de lait provenant des producteurs laitiers contrairement à ceux des
fournisseurs. Plus de tests de qualité tels que les tests d’iode et d’alcool sont recommandés pour préserver
le lait du frelatage avec des matériaux autre que l’eau.
Language:
English
Date of publication:
2017
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Journal:
Volume:
2
Number:
1
Pagination:
135-142
Collection:
RUFORUM TAGDev Resources
RUFORUM Journal Articles
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Project sponsor:
iAGRI; RUFORUM
Form:
Web resource
ISSN:
2415-2838
Notes:
Publication of this article has been made possible through the United States Agency for International Development (USAID) funded Innovative Agricultural Research Initiative (iAGRI) Project and the Transforming African Agricultural Universities to meaningfully contribute to Africa’s growth and development (TAGDev) Project funded by MasterCard Foundation.