Pathogenicity of pineapple heart rot disease causal organisms in Central Uganda

Abstract: 
Pineapple (Ananas comosus L. Merrill) is one of the most important horticultural crops in many tropical and sub-tropical countries including Uganda. Currently, pineapple production in Uganda is being threatened by the outbreak of Pineapple heart rot disease (PHRD). Information on the pathogenicity of the causal organisms in Uganda is still scanty. Therefore, this study determined the pathogenicity of pineapple heart rot disease causal organisms from central Uganda. Pathogenicity of the pineapple heart rot causal organisms was assayed on green apple fruits and pineapple plants in the laboratory and the screen house. Results indicated that out of the seven pure cultures used for inoculation, five were pathogenic. Ninety five percent (95%) of all inoculated plants developed heart rot disease symptoms and characteristics with the emergence being observed within 4-7 days and 9-20 days on green apples and pineapple plants, respectively. Therefore this study has proved that PHRD causal organisms in Uganda affect pineapple and the effect manifests within a short period of time.
L’ananas (Ananas comosus L. Merrill) est l’une des cultures horticoles les plus importantes dans de nombreux pays tropicaux et sous-tropicaux, y compris l’Ouganda. À l’heure actuelle, la production d’ananas en Ouganda est menacée par la pathologie de la pourriture du coeur de l’ananas. L’information sur la pathogénicité des organismes responsables en Ouganda est encore insuffisante. Par conséquent, cette étude a évalué la pathogénicité des organismes responsables de la pathologie au centre de l’Ouganda. La pathogénicité a été testée sur des fruits à la pomme verte et des plantes d’ananas dans le laboratoire. Les résultats ont indiqué que sur les sept cultures pures utilisées pour l’inoculation, cinq étaient pathogènes. Quatre-vingt-quinze pour cent (95%) de toutes les plantes inoculées ont développé des symptômes et caractéristiques de la pathologie dans une période de 4 à 7 jours et 9 à 20 jours sur les pommes vertes et les ananas, respectivement. Par conséquent, cette étude a prouvé que les organismes responsables de la pathologie en Ouganda affectent l’ananas et les effets se manifestent dans un court laps de temps.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
475 - 481.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: