Abstract:
Incorporation of biological pesticides in integrated pest management has lately been
considered effective in production of safe food for human consumption, aesthetically
valuable for the prime markets and increase in crop yields. Despite their efficacy, synthetic
pesticides are generally expensive, not easily degradable and leave harmful residues on
food products. The objective of this study was to evaluate the effectiveness of plant extracts
in managing fungal pathogens of tomato. In-vitro tests were conducted between July and
October 2016 to screen crude plant extracts for activity against economically important
fungal pathogens. Plant samples were collected, blended to fineness and extracted in
ethanol. The filtrate was concentrated by evaporating ethanol under vacuum. The poisoned
food technique was used to evaluate effectiveness of the crude plant extracts against the
test pathogens. Activity of the crude plant extracts was determined as inhibition of fungal
colony growth. All plant extracts inhibited colony growth of the tested pathogens. Turmeric
extract was the most active of these plants. Alternaria solani was the most susceptible
pathogen while Rhizoctonia solani was the least. The observed potential of plant extracts
in inhibiting growth of pathogens in-vitro is an indication of their potential to manage the
diseases caused by those pathogens. Local environment should hence be explored further
for more plants with antimicrobial potential and their active constituents identified and
formulated. Sensitization of farmers in the use of natural products in disease management
in place of synthetic pesticides should be encouraged for sustainable agriculture.
L’incorporation de pesticides biologiques dans la lutte intégrée contre les ravageurs
a récemment été considérée comme efficace dans la production d’aliments sains pour
la consommation humaine, esthétiquement précieux pour les principaux marchés et
l’augmentation des rendements des cultures. Malgré leur efficacité, les pesticides
synthétiques sont généralement coûteux, pas facilement biodégradables et laissent des
résidus nocifs sur les produits alimentaires. L’objectif de cette étude était d’évaluer
l’efficacité des extraits végétaux dans la gestion des pathogènes fongiques de la tomate.
Des essais in vitro ont été réalisés entre Juillet et Octobre 2016 afin de filtrer les extraits
bruts de plantes en vue de lutter contre les pathogènes fongiques d’importance économique.
Les échantillons de plantes ont été recueillis, mélangés et écrasés à la finesse, puis ensuite extraits dans de l’éthanol. Un filtrat concentré a été obtenu par évaporation de l’éthanol. La
technique d’aliments empoisonnés a été utilisée pour évaluer l’efficacité des extraits bruts
de plantes contre les agents pathogènes d’essai. L’activité des extraits bruts de plantes a
été déterminée comme l’inhibition de la croissance des colonies de champignons. Tous
les extraits végétaux ont inhibé la croissance des colonies des pathogènes testés. L’extrait
de Curcuma était le plus actif de ces plantes. Alternaria solani était le pathogène le plus
sensible alors que Rhizoctonia solani était le moins sensible. Le potentiel des extraits bruts
des plantes dans l’inhibition de la croissance de pathogènes in vitro est une indication de
leur capacité à lutter contre les maladies provoquées par ces pathogènes. L’environnement
local devrait donc être plus exploré avec plus de plantes ayant un potentiel antimicrobien
et leurs constituants actifs identifiés et formulés. La sensibilisation des agriculteurs à
l’utilisation de produits naturels pour lutter contre les maladies en lieu et la place des
produits chimiques devrait être encouragée pour une agriculture durable.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
489- 493.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: