Potential role of traditional African foods in food security, nutrition and health

Abstract: 
Nutritional indicators for Africa remain alarming in spite of the positive trend in economic growth on the continent. Undernutrition, iron deficiency anemia and vitamin A deficiency are the most significant nutritional problems among nutritionally vulnerable groups, particularly under-fives and women of child bearing age. Undernutrition and nutritional deficiencies are main underlying causes for morbidity and mortality, accounting for approximately 50% of deaths among under-fives while anemia is highly linked to the poor pregnancy outcomes. The high morbidity and fatality rate among HIV infected persons is also highly associated to malnutrition. Overnutrition and associated health problems including diabetes and coronary heart diseases have in recent decades emerged as major problems in Africa. A number of traditional African foods have been shown to contain high levels of essential nutrients as well as phytochemicals known to positively impact on health. Small seeded cereals, including millets, sorghum, fonio, African rice and teff are good sources of fibre, iron, polyphenols, calcium, B-vitamins, inulin, vitamin E, beta-glucan & lysine. Native fruits and vegetables, including African black olive (Canarium sweinfurthii), pomegranate, guava, java plum (Syzygium cumini), tamarind, mango, passion fruits Ipomea eriocarpa, Corchorus trilocularis, Corchorus spp., Acalypha bipartita and Hibiscus acetosella have been reported to exhibit significant levels of antioxidant activity while native mushrooms have been shown in animal studies to lower serum low density lipoproteins. African legumes include marama beans (Tylosema esulantum), cowpeas (Vigna unguiculata (L.) Walp.), groundnut beans (Vigna subterranean) and chick peas (Cicer arietinum) are rich in proteins, fibre and zinc. Cichlid fish species traditionally consumed in many parts of Africa are high in vitamin A, calcium and polyunsaturated omega 3 fatty acids while insects widely consumed in Africa, which include grasshoppers (Ruspolia differens), termites (e.g. Macrotermes subhylanus, Pseudacanthotermes militaris, Macrotermes bellicosus and Pseudacanthotermes spiniger), and caterpillars (Gonimbrasia belina) are rich in iron, zinc, selenium, B-vitamins, protein, vitamin E, calcium & omega 3 fatty acids. It is well established that bioactive compounds including carotenoids, tocopherols, flavonoids, terpenoids, isoflavones, tocotrienols, allyl sulfur compounds, and omega-3 PUFA contained in some foods are associated with antioxidant, anticancer, antidiabetic and hypocholesterolemic properties. Promotion of the production and utilization of these foods should be explored as a strategy for addressing current food security, nutrition and health problems in Africa.
Les indicateurs nutritionnels pour l’Afrique demeurent alarmants malgré la tendance positive du taux de croissance économique observée sur le continent. La sous-nutrition, l’anémie due la carence en fer et la carence en vitamine A sont les problèmes nutritionnels les plus critiques au sein des groupes de personnes les plus vulnérables, que sont les enfants de moins de cinq ans et les femmes en âge de reproduction. La sous-nutrition et les déficits nutritionnels constituent les principales causes qui sous-tendent la morbidité et mortalité qui représentent 50% des cas de décès parmi les enfants de moins de cinq ans pendant que l’anémie est souvent liée à pertes de grosses. Le taux élevé de morbidité et de fatalité parmi les personnes atteintes du VIH est fortement lié à la malnutrition. La surnutrition et les problèmes de santé parallèles, dont le diabète et les maladies cardio-vasculaires sont devenus de problème majeurs en Afrique, durant ces dernières décennies. Il a été prouvé qu’un bon nombre de mets traditionnels africains contiennent des taux élevés de nutriments essentiels aussi bien que des composantes phyto-chimiques qui sont bénéfiques à la santé. Les céréales à petits grains tels que le mil, le sorgho, le fonio, le riz africain et teff sont de bonnes source de fibres, fer, polyphénols, calcium, vitamines B et E, Inuline, bêta-glucane et lysine. Les fruits et légumes indigènes, tels que l’olive noir d’Afrique (Canarium sweinfurthii), grenade, goyave, prune de java (Syzygium cumini), tamarin, mangue, fruit de la passion, Ipomea eriocarpa, Corchorus trilocularis, Corchorus spp., Acalypha bipartita et Hibiscus acetosella sont connus pour avoir de niveaux significatifs d’activités anti-oxydantes pendant que les champignons indigènes ont été prouvés par des études animales d’avoir le pouvoir de réduire la densité des lipoprotéines dans le sang. Les légumes africains que sont le haricot mamara (Tylosema esulantum), niébé (Vigna unguiculata (L.) Walp.), voandzou (Vigna subterranean) et pois chiche (Cicer arietinum) sont riches en protéines, fibre et zinc. Les espèces de poissons fretins, qui sont traditionnellement consommés en dans plusieurs parties d’Afrique, sont riches en vitamine A, calcium, les acides gras polyinsaturés omega 3. Dans le même temps, les insectes largement consommés en Afrique dont les criquets (Ruspolia differens), termites (e.g. Macrotermes subhylanus, Pseudacanthotermes militaris, Macrotermes bellicosus et Pseudacanthotermes spiniger), et chenilles (Gonimbrasia belina) sont riches en fer, zinc, sélénium, vitamines B et E, protéine, calcium et omega 3. Il est connu de tous que les composantes bioactives telles que caroténoïdes, tocophérols, flavonoïdes, terpénoïdes, isoflavones, tocotriénols, ester sulfurique composantes en, et omega-3 PUFA, qui sont retrouvées dans certains aliments, ont des propriétés antioxydantes, anti-cancérigènes, antidiabétiques et hypo-cholestérolémiques. La promotion de la production et de l’utilisation de ces aliments doit être explorée comme une stratégie pour faire face aux problèmes actuels de sécurité alimentaire, nutrition et santé en Afrique.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
14
Number: 
3
Pagination: 
311-318
Collection: 
RUFORUM Working document series
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345