Promoting farmer entrepreneurship among smallholders in Uganda

Abstract: 
Smallholder farmers typify agricultural production in Uganda. Smallholder farmers have severally been criticised for the lack of entrepreneurship yet farmer entrepreneurship is generally defined by two facets; the managerial skills needed to start and run a profitable farm business and an entrepreneurial spirit. In this, regard several smallholders have proven to be good managers of their farm enterprises as they take decisions at farm level. However, their limited ability at risk taking, innovativeness and initiative for growth and farm estate expansion has led to them being defined as marginal entrepreneurs. This paper discusses the efforts by two young non-government organisations initiated by dynamic youth from various professional backgrounds undertaking actions towards developing smallholder farmer entrepreneurship in Uganda. Building on the work of Agri-ProFocus thematic areas for developing farmer entrepreneurship, the Research and Education Agency and the Kampala Legal Aid have added the legal services as an additional thematic area into the framework. The rationale is to ensure that smallholder farmers are in better position to articulate their engagements and contracts particularly as they seek to exploit the business partnership models such as contract farming that are on the increase in Uganda. Further, there are numerous potential areas for farmer entrepreneurship in Uganda from the farm level to exploitation of various value chains, new technologies, and financial inclusion opportunities. The paper acknowledges that smallholder farmers operate in a dynamic and complex ecosystem and therefore, the range of moderators and players in this ecosystem present both opportunities and constraints towards farmer entrepreneurship in Uganda.
Les petits exploitants agricoles caractérisent la production agricole en Ouganda. Les petits agriculteurs ont souvent été critiqués pour le manque d’esprit d’entreprise alors que l’entrepreneuriat agricole est généralement défini par deux facettes; les compétences managériales nécessaires pour démarrer et gérer une entreprise agricole rentable, et un esprit d’entreprise. A cet égard, plusieurs petits exploitants agricoles se sont révélés être de bons gestionnaires de leurs entreprises agricoles quand ils prennent des décisions au niveau des exploitations. Cependant, leur capacité limitée à la prise de risque, l’innovation et l’initiative pour l’expansion de la ferme a conduit à leur définition comme étant entrepreneurs marginaux. Cet article traite des efforts déployés par les deux jeunes organisations non gouvernementales initiées par des jeunes dynamiques de différents milieux professionnels qui entreprennent des actions en vue de développer l’esprit d’entreprise des petits exploitants agricoles en Ouganda. Partant du travail effectué par Agri-ProFocus dans des domaines thématiques pour le développement de l’esprit d’entreprise agricole, l’Agence pour la recherche et l’éducation et de l’aide juridique à Kampala ont ajouté les services juridiques comme un domaine thématique supplémentaire dans le cadre. L’objectif est de veiller à ce que les petits agriculteurs soient en meilleure position pour articuler leurs engagements et contrats notamment quand ils cherchent à exploiter les modèles de partenariat d’affaires, tels que l’agriculture contractuelle qui sont à la hausse en Ouganda. En outre, il existe de nombreux domaines potentiels pour l’entrepreneuriat paysan en Ouganda à partir du niveau de la ferme à l’exploitation des différentes chaînes de valeur, les nouvelles technologies et les possibilités d’inclusion financière. Le document reconnaît que les petits exploitants agricoles évoluent dans un écosystème dynamique et complexe et, par conséquent, la variété des modérateurs et acteurs de cet écosystème présente des opportunités et des contraintes à l’esprit d’entreprise agricole en Ouganda.
Language: 
English
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 1
Pagination: 
463-472
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Brochures and Fact Sheets
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: