Promoting underutilised legumes through food service sector: A case of bambara groundnuts in Malawi

Abstract: 
Bambara groundnut is an underutilized yet nutritious legume that is mostly produced by women subsistence farmers on marginal lands. Lack of proper markets and beliefs are among factors that hinder growth in production of the crop. A study was conducted to determine restaurant consumer acceptance of bambara relish at Lilongwe, Mzimba and Ntchisi districts of Malawi. The food service units did not serve bambara groundnuts yet the consumers liked the relish. Beliefs and taboos did not influence consumer decisions to order bambara groundnuts from a menu. Consumers were willing to order bambara groundnuts at least once a week and pay more than for the comparable kidney beans. Therefore, food service units are a potential promotion avenue for this under utilized pulse.
L’arachide bambara est une légumineuse encore sous-utilisé mais nutritif qui est principalement produite par les femmes d’agriculteurs de subsistance sur des terres marginales. Le manque de marchés et de croyances propres sont parmi les facteurs qui entravent la croissance de la production de la récolte. Une étude a été menée afin de déterminer l’acceptation par les consommateurs de restaurant qui se régale de l’arachide bambara à Lilongwe et dans les districts de Mzimba et de Ntchisi du Malawi. Les consommateurs aimaient déjà le goût avant que les unités de services alimentaires ne se mettent à servir l’arachide bambara. Les croyances et les tabous n’ont pas influencé les décisions des consommateurs de commander l’arachide bambara à partir d’un menu. Les consommateurs étaient prêts à commander l’arachide bambara au moins une fois par semaine et payer plus que pour les graines comparables. Par conséquent, les unités de services alimentaires sont une avenue de promotion potentielle pour cette impulsion sous-utilisée.
Language: 
A case of bambara groundnuts in Malawi
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 1
Pagination: 
673-676
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: