“Okpa” is a well cherished food, especially among the inhabitants
of the eastern part of Nigeria. It is prepared using flour from
bambara nut. The proximate analysis and sensory evaluation
of the “Okpa” prepared with vegetables fluted pumpkin
(Telfairia Occidentales) and scent leaves (Ocimum Viridis)
were carried out. The results show that the addition of the
leaves altered the ash and fiber content of the “Okpa”. Fluted
pumpkin leaf had the highest ash content (4.52 ± 0.03) followed
by the combination of the leaves (4.51± 0.02), and then the
scent leaf (4.45 ± 0.01) compared with the control (4.09 ±
0.05), confirming that the presence of these vegetables boosted
the ash (mineral) contents of the “Okpa”. The “Okpa” with
scent leaf had the highest crude fiber (11.92 ± 0.20), followed
by “Okpa” with a combination of these leaves (11.30 ± 0.06),
and then the fluted pumpkin leaf (10.01 ± 0.12) compared with
the control (3.37±0.11). These vegetables also increased the
crude fiber content of “Okpa” which could ease off the dryness
and hardness of “Okpa” to the palate and constipation. The
percentage crude protein, fats, carbohydrate, moisture and
energy values were not altered significantly. The sensory
evaluation of the samples did not show any significant changeat P = 0.05. Therefore, addition of vegetables, especially fluted
pumpkin leaves could serve as a boost to the nutritional value
of “Okpa”.
L’Okpa est un aliment bien envié, surtout par les habitants de
la partie orientale du Nigeria. Il est préparé avec de la farine
de noix bambara. L’analyse immédiate et l’évaluation
sensorielle de l’Okpa préparé avec des légumes de citrouille
cannelée (TelfairiaOccidentales) et les feuilles odorantes
(OcimumViridis) ont été réalisées. Les résultats montrent que
l’addition des feuilles a modifié la teneur en cendres et en fibres
de l’Okpa. La feuille de citrouille cannelée avait la plus forte
teneur en cendres (4,52 ± 0,03), suivie par la combinaison desfeuilles (4,51 ± 0,02), puis la feuille odorante (4,45 ± 0,01), par
rapport au témoin (4,09 ± 0,05), confirmant que la présence de
ces légumes a stimulé les teneurs en cendres (minéraux) de
l’Okpa. L’Okpa avec la feuille odorante avait la plus haute teneur
en cellulose brute (11,92 ± 0,20), suivie par Okpa combiné à
ces feuilles (11,30 ± 0,06), puis la feuille de citrouille à cannelures
(10,01 ± 0,12) par rapport au témoin (3,37 ± 0,11). Ces légumes
ont également augmenté la teneur en cellulose brute de l’Okpa
qui pourrait relâcher la sécheresse et la dureté des Okpa pour
le palais et la constipation. Le pourcentage en protéine brute,
graisses, hydrates de carbone, humidité et les valeurs
énergétiques n’ont pas été modifiés de façon significative.
L’évaluation sensorielle des échantillons n’a montré aucun
changement significatif à P = 0,05. Par conséquent, l’addition
de légumes, en particulier les feuilles de citrouille à cannelures,
pourrait servir de relance à la valeur nutritive des Okpa.