Proximate composition of potential plant feedstuffs for production of Tilapia rendalli in northern Malawi

Abstract: 
The aquaculture sector in Malawi contributes two percent to nation’s fish production. Availability of affordable quality feed is one of the most important problems that hamper aquaculture growth in Malawi. This study, therefore, aimed at investigating the nutritive value of locally available plant feedstuffs that can be used to produce a quality and affordable fish feed. Thirteen local plant feed ingredients were analysed for crude protein, moisture, crude fibre, energy, crude fat, phosphorus, cassium and potassium. Cassava (Manihot esculenta) leaves, Black jack (Bidens pilosa) and Cocoyam (Colocasia esculenta) leaves contained 21.17±0.56%, 24.35±0.7 % and 24.28±0.11% crude protein levels respectively. Energy levels were high in sweet potato leaf and cassava leaf meal at 29.7kj/g and 20.59 Kj/g respectively. Crude fibre contents ranged from 3.19±0.30% to 16.75±0.35%; minerals were 21.1±0.29 % to 0.19±0.16% for calcium, 2.20±0.14% to 0.19±0.02 % for potassium and 7.01±0.00% to 0.29±0.02 % for phosphorus. Findings suggest that plant feedstuff can be incorporated in fish diets and would markedly reduce cost of fish production.
Le secteur de l’aquaculture au Malawi contribue deux pour cent de la production halieutique de la nation. La disponibilité des aliments de qualité à prix abordable est l’un des problèmes les plus importants qui entravent la croissance de l’aquaculture au Malawi. Cette étude a donc pour objectif d’enquête de la valeur nutritive des aliments végétaux disponibles localement qui peuvent être utilisés pour produire des aliments de poisson abordable et de qualité. Treize ingrédients d’alimentaires végétaux locaux ont été analysés pour la protéine brute, de l’humidité, de fibres brutes, de l’énergie, de matières grasses brutes, le phosphore, le potassium et le calcium. Les feuilles de manioc (Manihotesculenta, Jack Black (Bidenspilosa) et les feuille d’igname (Colocasiaesculenta) contenaient respectivement 21,17 ± 0,56%, 24,35 ± 0,7% et ± 0,11% 24,28 des niveaux de protéines brutes. Les niveaux d’énergie sont élevés dans les repas des feuilles de patate douce et des feuilles de manioc à 29.7kj / g et 20,59 kJ / g respectivement. Les teneurs en cellulose brute variaient de 3,19 ± 0,30% à 16,75 ± 0,35%; les minéraux étaient de 21,1 ± 0,29% à 0,19 ± 0,16% pour le calcium, 2,20 ± 0,14% à 0,19 ± 0,02% pour le potassium et 7,01 ± 0,00% à 0,29 ± 0,02% pour le phosphore. Les résultats suggèrent que la nourriture de l’usine peut être incorporé dans l’alimentation des poissons et réduirait sensiblement le coût de production de poissons.
Language: 
Date of publication: 
2014
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
Extent: 
415 - 418