Abstract:
Mandates of universities in east, central and southern Africa have considerably changed
from their traditional teaching and research roles, to greater active involvement in the
development agenda of their countries, a phenomenon referred to as the ‘third mission’.
This has necessitated a change in national laws to better anchor the third mission. For
example in Kenya, a new Universities Act (2012) was enacted, which demands universities
to play a more active role in national development over and above their traditional teaching
and research roles. Universities hold probably the highest concentrated pools of highly
trained manpower in virtually all key disciplines essential for diverse facets of national
development but which has hirtherto been underutilized. In agricultural sciences, universities
have played pivotal role in the development of improved crop varieties, seed production,
dissemination and impact creation in the last two decades. A review of bean (Phaseolus
vulgaris L), pigeonpea (Cajanus cajan Millsp), onion (Allium cepa L.) and runner bean
(Phaseolus coccineus L) improvement activities in Kenya from 1985 to date showed that
University of Nairobi breeders developed and released eight dry bush bean varieties, three
pigeonpea varieties including Africa’s first short duration pigeonpea variety NPP 670, four
bulb onion varieties, Kenya’s first three climbing bean varieties with high yield potential and
market preferred grain types; the first biofortified bean varieties (four bush and three climbing
bean types) in Kenya and eastern Africa. The first locally developed snap bean and canning
bean varieties in eastern Africa are being validated by the regulatory authority and are
expected to be released in 2014/2015. The first locally short-day vegetable and dry grain
runner bean lines are in advanced yield tests. Bean germplasm developed at the University
of Nairobi was distributed to more than 32 countries in six continents between 2000 and
2013. Dry bean and snap bean lines have been in released in several countries in east,
central, southern and west Africa. A wider impact strategy and market led breeding strategy
developed by the institution and its partners has been adopted in more than 25 African
countries and helped to reach more than 5million households with bean based technologies
between 2003 and 2010.
Les mandats des universités en Afrique de l’Est, Centrale et Australe ont considérablement
changé à partir de leurs rôles d’enseignement et de recherche traditionnels, à une plus
grande implication active dans le programme de développement de leur pays, un phénomène
dénommée la «troisième mission». Ceci a provoqué un changement dans les lois nationales
afin de mieux ancrer la troisième mission. Par exemple, au Kenya, une nouvelle loi sur les
universités (2012) a été mise en vigueur, ce qui exige aux universités de jouer un rôle plus
actif dans le développement national au-delà de leurs rôles d’enseignement et de recherche
traditionnels. Les universités détiennent probablement les pools les plus concentrés de la
main-d’oeuvre hautement qualifiée dans pratiquement toutes les disciplines clés essentielles
pour diverses facettes du développement national, mais jusqu’à présent qui a été sousutilisée.
En sciences agricoles, les universités ont joué un rôle essentiel dans le développement
de variétés améliorées, la production de semences, la diffusion et la création de l’impact
dans les deux dernières décennies suivantes. Un examen de haricot (Phaseolus vulgaris
L.), le pois (CajanuscajanMillsp), l’oignon (Allium cepa L.) et le haricot
(Phaseoluscoccineus L) montre des activités d’amélioration au Kenya de 1985 à ce jour,
que les éleveurs, grâce à l’Université de Nairobi ont développé et publié huit variétés de
haricot nain sec, trois variétés de pois d’Angole dont la première courte variété de pois
d’Angole de l’Afrique, variété NPP 670, quatre variétés d’oignon rond, les premières trois
variétés d’haricots escalade du Kenya avec des types de grains à haute rendement potentiel
et préférer du marché; les premières variétés de haricots bio-fortifiés (quatre à trois types
de haricot nain et d’escalade) au Kenya et en Afrique de l’Est. La première variété en
Afrique de l’Est de haricot de conserves développés localement est en cours de validation
par l’autorité de régulation et l’on s’attend à ce qu’il soit publié en 2014-2015. Les premiers
légumes de jours courts et des lignes de haricot grain de canaux secs produit localement
sont en essais avancés de rendement. Le matériel génétique de haricot mis au point à
l’Université de Nairobi a été distribué à plus de 32 pays sur les six continents entre 2000 et
2013. Les haricots secs et les lignées de haricot ont été distribués dans plusieurs pays de
l’Afrique de l’est, du centre, australe et de l’Ouest. Une stratégie de l’impact plus large et
la stratégie de reproduction guidée par le marché ont été développées par l’institution et ses
partenaires, ont été adoptées dans plus de 25 pays africains et a permis d’atteindre plus de
5millions de ménages avec des technologies à base de haricots entre 2003 et 2010.
Language:
English
Case studies of dry, canning, snap and runner beans, pigeonpea and onions
Date of publication:
2014
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Collection:
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Printed resource
Publisher:
ISSN:
E_ISSN:
Edition:
Extent:
267 - 272