Status of water quality in the springs of Huye Town, Rwanda

Abstract: 
The treatment and supply of drinking water in Rwanda is carried out by Water and Sanitation Corporation (WASAC), a state owned public company. However, WASAC is not able to supply water to all households. Consequently, the non-serviced households depend on springs to meet their water requirements. However, water quality in these springs is barely known. This study was conducted to establish baseline water quality in the rural areas around Huye Township. Interviews were conducted and questionnaires were administered within the population of the project area. Subsequently bacteriological, physical and chemical parameters were analysed at Laboratoire d’Hygiène de l’Eau et des Denrées Alimentaires (LHEDA). Results showed that in dry season pH of water from springs (6.21) and from containers (5.62) were slightly acidic. In the rainy season all springs were polluted with Faecal Coli forms, Streptococcus and Total Coliforms and for Total Aerobic Flora at 62.5%. Escherichia coli contamination was quite high (25%) for water from family containers which was not the case in the water directly taken from the spring implying that more contamination occurs during water transportation and storage. There is therefore need to undertake spring protection and insitu water treatment at household level.
Le traitement et l’approvisionnement en eau potable au Rwanda sont assurés par la Société d’eau et d’assainissement (WASAC), une société publique appartenant à l’État. Cependant, WASAC n’arrive pas à fournir de l’eau à tous les ménages. Par conséquent, les ménages non-servis dépendent des sources naturelles pour satisfaire leurs besoins en eau. Cependant, la qualité de l’eau de ces sources est à peine connue. La présente étude a été menée pour établir la qualité de l’eau de dans les zones rurales du canton de Huye. Des entretiens ont été menés et des questionnaires ont été soumis à la population de la zone du projet. Ainsi, des paramètres bactériologiques, physiques et chimiques ont été analysés au Laboratoire d’Hygiène de l’Eau et des Denrées Alimentaires (LHEDA). Les résultats ont montré qu’en saison sèche, le pH de l’eau provenant des ressorts (6.21) et des barils (5.62) était légèrement acide. En saison pluvieuse, toutes les sources sont polluées avec des formes de Streptococcus et Coliformes Total et pour Total Aerobic Flora à 62,5%. La contamination par Escherichia coli était assez élevée (25%) pour l’eau provenant de conteneurs du ménage, ce qui n’était pas le cas dans l’eau directement prise de la source, ce qui suggère plus de contaminations pendant le transport et le stockage de l’eau. Il est donc nécessaire d’entreprendre des actions de protection des sources naturelles et de traitement de l’eau au niveau du ménage.
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Author/Editor(s): 
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
717 - 723.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345