The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants.This record contains an extended abstract accepted under the theme of Food Science and Value Addition
The Vitamin and Mineral contents of “Okpa” Prepared with Fluted Pumpkin and Scent Leaves
Abstract:
The bambara nut flour is often processed into “Okpa” by the
inhabitants of the eastern part of Nigeria. In this study, the
vitamin and mineral contents of “Okpa” prepared with fluted
pumpkin and scent leaves were determined. The result shows
that the addition of the vegetables increased the vitamin B1, B2,
and B3 contents of “Okpa” compared with the control at P <
0.05, but did not alter that of vitamin C levels at P<0.05. This
implies that the presence of these vegetables could serve as a
booster to the vitamin contents of “Okpa”. The mineral contents,
especially phosphorus, magnesium and calcium in “Okpa” were
also significantly influenced by addition of vegetables in bambara
nut. The “Okpa” with fluted pumpkin leaves had the highest
phosphorus ion contents (136.623 ± 0.372), followed by “Okpa”
with fluted pumpkin and scent leaves combined (114.433 ± 0.
377) and then “Okpa” with scent leaf (92.783 ± 0.377). The
Magnesium levels were highest in “Okpa” with fluted pumpkin
(18.400 ± 1.131) followed by “0kpa” with combined leaves
(16.000 ± 1.131) and then “Okpa” with scent leaf (12.800 ±
2.263). The potassium contents was also highest in “Okpa”
with fluted pumpkin leaf (165.860 ± 0.377), followed by “Okpa”
with scent leaf (153.600 ± 0.653) and “Okpa” with the combined
leaves (143.733 ± 28.097). The levels of calcium ion was highest
in “Okpa” with scent leaf and “Okpa” with the combined leaves
(85.50 ± 1.890) respectively, followed by “Okpa” with fluted
pumpkin leaf. Sodium levels were not affected significantly.These results suggest that the vegetables especially fluted
pumpkin leaves could serve as a booster to the mineral and
vitamin contents of “Okpa”.
La farine de noix bambara est souvent transformée en “Okpa”
par les habitants de la partie orientale du Nigeria. Dans cette
étude, les teneurs en vitamines et en minéraux de “Okpa»,
préparé avec de la citrouille à cannelures et les feuilles odorantes
ont été déterminées. Le résultat montre que l’ajout des légumes
a augmenté les teneurs en vitamine B1, B2 et B3 et le contenude “Okpa” par rapport au témoin à P < 0,05, mais n’a pas modifié
celle des niveaux en vitamine C à P <0,05. Cela implique que la
présence de ces légumes pourrait servir pour rehausser les
teneurs en vitamine de l’Okpa. Les teneurs en minéraux, en
particulier le phosphore, le magnésium et le calcium dans l’Okpa
ont également été fortement influencées par l’ajout de légumes
dans le noix bambara. L’Okpa avec des feuilles de citrouille à
cannelures avait la plus haute teneur en ions de phosphore
(136,623 ± 0,372), suivi par “Okpa” avec de la citrouille à
cannelures et les feuilles odorantes combinées (114,433 ± 0.
377), puis “Okpa” avec la feuille odorante (92.783 ± 0.377).
Les concentrations en magnésium étaient plus élevées dans
“Okpa” avec la citrouille cannelée (18.400 ± 1.131), suivi par
“0kpa” avec des feuilles combinées (16,000 ± 1,131) et puis
“Okpa” avec la feuille odorante (12.800 ± 2.263). Les teneurs
en potassium étaient également plus élevées dans l’Okpa avec
la feuille de citrouille cannelée (165,860 ± 0,377), suivi par Okpa
avec la feuille odorante (153.600 ± 0,653) et l’Okpa avec les
feuilles combinées (143,733 ± 28,097). Les niveaux d’ions de
calcium étaient plus élevés dans “Okpa” avec la feuille odorante
et “Okpa” avec les feuilles combinées (85,50 ± 1,890)
respectivement, suivis par «Okpa” à la feuille de citrouille à
cannelures. Les niveaux de sodium n’ont pas été affectés de
manière significative. Ces résultats suggèrent que les légumes,
en particulier les feuilles de citrouille cannelée, pourraient servir
pour rehausser les teneurs en minéraux et en vitamine de l’Okpa”.
Language:
English
Extended abstracts submitted under Food Science and Value Addition
Date of publication:
2012
Country:
Region Focus:
West Africa
Collection:
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
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Form:
Printed resource
Publisher:
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