Water Stress Effect on Yield and Water Use Efficiency of Two Wheat Varieties

Abstract: 
Wheat is one of the first food crops to be domesticated and is a basic stable food in Europe, Asia and Africa. Wheat production is limited by insufficient water especially in the hot dry environments. In the arid and semi-arid regions, wheat is grown under irrigation, but its production is threatened by water shortages caused by pronounced droughts or water mismanagement. There is therefore need for growing varieties with improved water use efficiency and good water management practices to reduce evaporative and other losses. This study was carried out in Sudan to evaluate the effect of water stress on yield and water use efficiency of two wheat varieties (Tagana and Khalifa) under Gezira conditions. The trials was arranged as a split plot with four replications comprising seven treatments. Treatments included full irrigation (water applied every ten days) and other six treatments were imposed by skipping one irrigation at different crop growth stages. The highest grain yield of 1400 kg/ha, averaged over wheat varieties, was obtained by watering every ten days throughout crop growth. Water use efficiency (WUE) was 87% and 66% for Tagana and Khalifa, respectively.
Le blé est l’une des premières cultures vivrières à être domestiquée et est un aliment de base stable en Europe, en Asie et en Afrique. La production de blé est limitée par l’insuffisance de l’eau en particulier dans les environnements chauds et secs. Dans les régions arides et semi-arides, le blé est cultivé sous irrigation, mais sa production est menacée par les pénuries en eau causées par les sécheresses prononcées ou une mauvaise gestion de l’eau. Il est donc nécessaire pour les variétés de culture, d’améliorer l’efficacité d’utilisation de l’eau et de promouvoir les bonnes pratiques de gestion de l’eau afin de réduire les pertes par évaporation ainsi que d’autres pertes. Cette étude a été réalisée au Soudan pour évaluer l’effet du stress hydrique sur le rendement et l’efficacité d’utilisationde l’eau de deux variétés de blé (Tagana et Khalifa) dans des conditions de Gezira. Les essais ont été organisés sous forme de parcelle de scission avec quatre répétitions comprenant sept traitements. Les traitements comprenaient l’irrigation complète (eau appliquée tous les dix jours) et les six autres traitements ont été imposés en sautant une irrigation à de différents stades de croissance des cultures. Le rendement le plus élevé de 1400 kg / ha, en moyenne au-dessus des variétés de blé, a été obtenu par arrosage tous les dix jours tout au long de la croissance des cultures. L’efficacité d’utilisation de l’eau (EUE) était de 87% et 66% pour Tagana et Khalifa, respectivement.
Language: 
Extended abstracts submitted under Integrated Crop Management
Date of publication: 
2012
Country: 
Region Focus: 
North Africa
Author/Editor(s): 
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
Notes: 

The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants.This record contains an extended abstract accepted under Integrated Crop Management