Abstract:
Agricultural universities in Africa have a core responsibility to develop and implement relevant curricula
to produce well trained human resource to guide stakeholders in production, value addition and marketing
to meet the expected quantity and quality requirements of modern agri-food supply chain systems. This
paper presents innovations in agricultural training curricula at Gulu University in Uganda designed to
produce the breed of graduates, blending in character, the attitudes, hands-on practical skills and knowledge
to exploit and succeed in the commonly perceived “non- attractive” labour market of the agricultural
sector in Sub-Saharan Africa. Key ingredient in curricula orientation, as a critical input in modelling that
type of graduate, is the integration of community engagement and agri-enterprise development in student
training. Making use of the Bachelor of Agriculture (BAG) degree programme, the pioneer programme
that kick-started the new training orientation, we conducted a tracer study to document employment
characteristics, transition to employment and the level of satisfaction with training approach among the
first five graduate cohorts (2009-2013) in 2014. Results showed that 84 % of the graduates were employed
within the first six months after graduation. The employment rate surpassed 90 % after one year. About
80% of the graduates were employed in rural and semi-urban localities. Employment was in diverse
sectors including government extension advisory services, financial institutions, non-governmental
organisations, the private sector, agricultural research and graduate-own agro-based enterprise. Only
1.7 % of the graduates had established businesses. Most graduates were satisfied with job placement
while over 90 % of the employers were contented with competencies exhibited by the graduates. This
paper illustrates that integrating community engagement and enterprise development in student training
contributes greatly to building competencies of agricultural graduates for the labour market.
Les universités agricoles en Afrique ont la responsabilité fondamentale d’élaborer et de mettre en oeuvre
des programmes d’études pertinents permettant de produire des ressources humaines bien formées et
capable de guider les parties intéressées dans la production, la valeur ajoutée et la commercialisation afin de
répondre aux exigences quantitatives et qualitatives des systèmes modernes de chaîne d’approvisionnement
agroalimentaire. Cet article présente les innovations dans les programmes de formation agricole de
l’Université de Gulu, en Ouganda, conçus pour produire la génération des diplômés ayant un mélange
équilibré des caractères, les attitudes, les connaissances et les compétences pratiques pour exploiter et
réussir dans le marché du travail du secteur agricole généralement perçu comme « pas attractif» en Afrique
subsaharienne. L’ingrédient clé de l’orientation des programmes d’études, qui constitue une contribution
essentielle à la modélisation de ce type de diplôme, est l’intégration de l’engagement communautaire
et du développement de l’entreprise agricole dans la formation des étudiants. En utilisant les données
des cinq promotions des diplômés (2009-2013) du programme de baccalauréat en agriculture (BAG), le
programme pionnier qui a initié la nouvelle orientation de la formation, nous avons mené une étude de
traçage en 2014 pour documenter les caractéristiques de l’emploi, la transition vers l’emploi et le niveau
de satisfaction de leur formation universitaire. Les résultats ont montré que 84% des diplômés trouvaient
un emploi dans les six premiers mois suivant l’obtention du diplôme. Le taux d’emploi a dépassé 90% après un an. Environ 80% des diplômés travaillaient dans des localités rurales et semi-urbaines. L’emploi
était dans divers secteurs, y compris les services consultatifs de vulgarisation gouvernementaux, les
institutions financières, les organisations non gouvernementales, le secteur privé, la recherche agricole,
et les entreprises agroalimentaires appartenant aux lauréats. Seulement 1,7% des diplômés avaient des
entreprises établies. La plupart des diplômés étaient satisfaits du placement, alors que plus de 90%
des employeurs étaient satisfaits des compétences présentées par les diplômés. Cet article montre que
l’intégration de l’engagement communautaire et le développement d’entreprises dans la formation des
étudiants contribue grandement à renforcer les compétences des diplômés agricoles pour le marché du travail.
Language:
Abkhazian
Date of publication:
2017
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Journal:
Volume:
2
Number:
1
Pagination:
67-76
Collection:
RUFORUM TAGDev Resources
RUFORUM Journal Articles
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Project sponsor:
NUFFIC; RUFORUM (Grant No. RU 2014 NG 15)
Form:
Web resource
ISSN:
2415-2838
Notes:
Publication of this article has been made possible through the United States Agency for International Development (USAID) funded Innovative Agricultural Research Initiative (iAGRI) Project and the Transforming African Agricultural Universities to meaningfully contribute to Africa’s growth and development (TAGDev) Project funded by MasterCard Foundation.