Influence of mountainous ecosystems in the production of Arabica coffee

Abstract: 
The aim of this study is to gain an understanding of how land use intensity in high altitude areas and soil management influences abundance and diversity of natural enemies, including pests of coffee and influences on microclimate and soil characteristics of coffee systems. Further it aims at establishing the relationship between the delivery of ecosystem services and coffee productivity. The study will generate knowledge for better understanding of coffee agro-ecosystems for improved productivity amidst increasing population pressure, climate variability, declining soil fertility, and the range of pests and diseases in the highly vulnerable landscapes on the slopes of Mt Elgon in eastern Uganda. Recommendations will be made on systems with high potential for natural pest and disease control, climate change mitigation, improved soil characteristics and microclimate control. To achieve this, fixed factors namely; altitude, land use intensity, soil fertility management type, and the interaction between the factors will be included in a generalized linear model with species richness, diversity and abundance of agents of ecosystem services (pest control agents, decomposers) in coffee fields, and with coffee yield parameters as dependent variables in the analyses of variance. For tests to establish the relationship between species richness and abundance of the agents of ecosystem services and the environmental variables and/or yield, multivariate analysis tools of Principal Component Analysis and Discriminant Analysis will be used.
L’objectif de cette étude est de comprendre comment l’intensité de l’utilisation des terres dans les zones de haute altitude et la gestion des sols influencent l’abondance et la diversité des ennemis naturels, y compris les ravageurs du café et les influences sur le microclimat et les caractéristiques des systèmes de café. En outre, il vise à établir la relation entre la prestation des services écosystémiques et la productivité du café. Cette étude générera des connaissances pour mieux comprendre les agroécosystèmes du café afin d’améliorer la productivité au milieu de l’augmentation de la pression démographique, de la variabilité climatique, de la baisse de la fertilité des sols et de la gamme des ravageurs et des maladies dans les paysages très vulnérables sur les pentes du Mt Elgon,Des recommandations seront formulées sur les systèmes à fort potentiel de lutte contre les ravageurs et les maladies naturelles, l’atténuation des changements climatiques, l’amélioration des caractéristiques du sol et le contrôle du microclimat. Pour y parvenir, des facteurs fixes, à savoir l’intensité de l’utilisation des sols, le type de gestion de la fertilité des sols et l’interaction entre les facteurs seront inclus dans un modèle linéaire généralisé avec la richesse en espèces, la diversité et l’abondance des agents des services écosystémiques (agents antiparasitaires, décomposeurs) dans les champs de café comme variables dépendantes dans les analyses de variance. Pour les tests visant à établir la relation entre la richesse en espèces et l’abondance des agents des services écosystémiques et les variables environnementales et / ou le rendement, des outils d’analyse multivariée de l’analyse des composantes principales et des analyses discriminantes seront utilisés.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
355-360.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: