Abstract:
Pineapple (Ananas comosus L. Merrill) is one of the most important horticultural crops
in many tropical and sub-tropical countries including Uganda. Currently, pineapple
production in Uganda is being threatened by the outbreak of Pineapple heart rot
disease (PHRD). Information on the pathogenicity of the causal organisms in Uganda is
still scanty. Therefore, this study determined the pathogenicity of pineapple heart rot
disease causal organisms from central Uganda. Pathogenicity of the pineapple heart rot
causal organisms was assayed on green apple fruits and pineapple plants in the laboratory
and the screen house. Results indicated that out of the seven pure cultures used for
inoculation, five were pathogenic. Ninety five percent (95%) of all inoculated plants
developed heart rot disease symptoms and characteristics with the emergence being
observed within 4-7 days and 9-20 days on green apples and pineapple plants,
respectively. Therefore this study has proved that PHRD causal organisms in Uganda
affect pineapple and the effect manifests within a short period of time.
L’ananas (Ananas comosus L. Merrill) est l’une des cultures horticoles les plus importantes
dans de nombreux pays tropicaux et sous-tropicaux, y compris l’Ouganda. À l’heure
actuelle, la production d’ananas en Ouganda est menacée par la pathologie de la pourriture
du coeur de l’ananas. L’information sur la pathogénicité des organismes responsables en
Ouganda est encore insuffisante. Par conséquent, cette étude a évalué la pathogénicité
des organismes responsables de la pathologie au centre de l’Ouganda. La pathogénicité
a été testée sur des fruits à la pomme verte et des plantes d’ananas dans le laboratoire.
Les résultats ont indiqué que sur les sept cultures pures utilisées pour l’inoculation, cinq
étaient pathogènes. Quatre-vingt-quinze pour cent (95%) de toutes les plantes inoculées
ont développé des symptômes et caractéristiques de la pathologie dans une période de 4 à
7 jours et 9 à 20 jours sur les pommes vertes et les ananas, respectivement. Par conséquent,
cette étude a prouvé que les organismes responsables de la pathologie en Ouganda affectent
l’ananas et les effets se manifestent dans un court laps de temps.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
475 - 481.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: