Abstract:
Cassava brown streak disease (CBSD) is a major biotic stress of cassava in Southern,
Eastern and Central Africa. It is caused by two virus species; the Ugandan cassava brown
streak virus (UCBSV) and the cassava brown streak virus (CBSV). The CBSV is the most
aggressive virus of the two. The disease can effectively be managed by exploiting host plant
resistance through identification of tolerant and/or resistant genotypes. The aim of this study
was to screen and identify genotypes resistant to CBSD among selected cassava lines as
well as to determine the effect of CBSD on cooking time and dry matter content. Ten
CBSV graft-inoculated genotypes were grown in a randomized complete design with four
replicates. Data were collected from two weeks after inoculation up to nine months. Results
indicated that there was no immune genotype. Genotypes exhibited different forms of response
ranging from dilatory, tolerance, discriminatory and true resistance. Foliar and root severity
varied significantly among genotypes (P<0.05). A weak positive correlation (r=0.0593 P>0.05)
between foliar and root severity was observed. The CBSD did not have a significant effect
on Dry matter content (DMC) but significantly affected cooking time with a point increment
in root severity increasing cooking time by 6.4 minutes. Genotypes Amarelinha, Cucci,
Munhaca, Mukalane, Timbilu and Fpo were classified under resistant category thus should
be considered as breeding stock for CBSD resistance given that they displayed different
levels of resistance to CBSV.
La maladie de la striure brune du manioc est un stress biotique majeur du manioc en Afrique
australe, orientale et centrale. Elle est causée par deux virus; le virus de la striure brune du
manioc ougandais et le virus de la striure brune du manioc. Le dernier est le virus le plus
agressif. La pathologie peut être efficacement gérée en exploitant la résistance de la plante
hôte à travers l’identification de génotypes tolérants et/ou résistants. Le but de cette étude était d’explorer et d’identifier des génotypes résistants à la pathologie à partir des lignées
sélectionnées de manioc ainsi que de déterminer l’effet de la pathologie sur le temps de
cuisson et la teneur en matière sèche. Dix génotypes de virus de la striure brune du manioc
inoculés par greffe ont été cultivés suivant un dispositif aléatoire complet avec quatre
répétitions. Les données ont été collectées deux semaines après inoculation pendant neuf
mois. Les résultats ont indiqué qu’il n’y avait pas de génotype immunitaire. Les génotypes
ont montré différentes formes de réponse. La sévérité foliaire et racinaire variaient
significativement entre les génotypes (P <0,05). Il y avait une faible corrélation positive (r =
0,0593 P> 0,05) entre sévérité foliaire et racinaire. Le virus de la striure brune du manioc
n’a pas eu d’effet significatif sur la teneur en matière sèche, mais a significativement influencé
le temps de cuisson avec une augmentation de la sévérité racinaire augmentant le temps de
cuisson de 6,4 minutes. Les génotypes Amarelinha, Cucci, Munhaca, Mukalane, Timbilu et
Fpo ont été classés dans la catégorie résistante et devraient donc être considérés pour la
résistance au virus de la striure brune du manioc.
Language:
Abkhazian
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
3
Pagination:
107-112
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: