Abstract:
Chlorine is used in most countries as a disinfectant to control multiplication of pathogenic
bacteria in potable water. However, water suppliers have two major challenges in management
of chlorine disinfection in water distribution systems (WDS): decay and disinfectant byproducts
(DBPs) formation. This is a preliminary study to investigate the occurrence of
chlorine decay and DBPs formation and how they are affected by water quality factors
after water treatment in Gaborone city WDS. The study was conducted by water analysis
for chlorine residual, DBPs and water quality factors (natural organic matter, iron, manganese,
heterotrophic plate counts, temperature and pH) that may influence chlorine decay and
DBPs formation in a WDS. Water samples analyzed were from treatment plants, reservoirs
and customers’ taps. The results demonstrate that there is a high chlorine dosage at treatment
plants, low chlorine residual at remote areas of the network, high rate of chlorine decay and
presence of DBPs in the WDS. Water quality factors that are suspected to be contributing
to chlorine decay and formation of DBPs are organic compounds, high temperature and
biofilm growth. However, other factors related to hydraulic conditions can also influence
chlorine decay in a WDS. Therefore, the study recommends (1) further investigation of the
effects of organic compounds, temperature/seasons and growth of biofilms on chlorine decay,
(2) assessment of DBPs level and compliance to regulations in the WDS, (3) modelling and
evaluation of the effects of hydraulic performance on chlorine decay in the WDS, and (4)
optimization of booster locations and dosages to maintain chlorine residual within the standard
limits across entire WDS.
Le chlore, est très souvent utilisé comme un désinfectant pour contrôler la multiplication des
bactéries pathogènes dans l’eau potable. Cependant, les fournisseurs d’eau rencontrent
deux difficultés majeures durant le processus de désinfection à base de chlore dans les
systèmes de distribution d’eau (SDE) : la décomposition et la formation de sous-produits désinfectants (SPDs). Cette étude préliminaire vise à examiner la décomposition et de
formation de SPDs et comment ceux-ci sont affectés par les facteurs de qualité de l’eau
après traitement dans le SDE de la ville de Gaborone. L’étude a été menée à travers une
analyse de résidus du chlore et des SPDs dans l’eau et des facteurs de qualité d’eau (matière
organique naturelle, fer, manganèse, bactéries hétérotrophes, température et pH) qui pourraient
influencer la décomposition du chlore et la formation des SPDs. Les échantillons d’eau
analysés étaient obtenus des stations de traitement, réservoirs et robinets des clients. Les
résultats ont démontré qu’il y a un fort dosage de chlore au niveau des stations de traitement,
un faible taux de chlore résiduel dans les zones éloignées du réseau, un taux élevé de chlore
décomposé et une présence des SPDs dans le SDE. Les facteurs de qualité d’eau qui sont
supposés contribuer à la décomposition du chlore et à la formation des SPDs sont les
composantes organiques, la température élevée et la formation du biofilm. Cependant, les
autres facteurs liés aux conditions hydrauliques peuvent aussi influencer la décomposition
du chlore. L’étude recommande donc (1) une investigation plus approfondie des effets des
composantes organiques, température/saisons et la formation du biofilm sur la décomposition
du chlore, (2) une évaluation du niveau des SPDs et la conformité à la réglementation dans
le SDE, (3) modélisation et évaluation des effets de la performance hydraulique sur la
décomposition du chlore dans le SDE, et (4) l’optimisation des dosages pour maintenir le
chlore résiduel dans les limites standard dans tout le SDE entier.
Language:
Abkhazian
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
3
Pagination:
295-304
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: