Constraints to Use of Animal Source Foods in Diets of 2 - 5 year old Children from Rural Communities in Kamuli District, Uganda

Abstract: 
This cross sectional study, conducted in 2007 assessed household constraints to use of animal source foods (ASF) in diets of 2-5 year old children in rural Kamuli District in eastern Uganda. Assessments were made at food security levels on availability, accessibility and utilisation using a combination of Participatory Rapid Appraisal (PRA) methods. Survey data showed that 38.0% (29.4-46.7 C.I) and 9.9% (4.6-15.2 C.I) of all children were stunted and underweight, respectively. Less than half of 8 ASF groups had been consumed within households one week preceding the study. Unlike eggs from home production, most ASF were purchased. Having a small number of index children in the household, male gender of index child, living with an educated caregiver and/ or biological father positively influenced diverse ASF intake significantly. In bivariate analyses, children from low wealth households were significantly more wasted and stunted than children from medium-to-high wealth households. Perceptions of key informants and focus group participants elicited low income, lack of access to technology and markets, inequitable household food allocation, inadequate knowledge, and beliefs as constraints to ASF use. Interventions to address household constraints to use of ASF in diets of 2-5 year old children must be sought especially in communities with ASF.
Cette étude transversale a évalué les contraintes des ménages à utiliser des aliments d’origine animale (ASF) dans l’alimentation des enfants âgés de 2-5 ans dans le district rural de Kamuli en 2007. Des évaluations ont été menées à trois niveaux de sécurité alimentaire à savoir: la disponibilité, l’accessibilité et l’utilisation à l’aide d’une combinaison des méthodes d’Evaluation Rapide Participative (PRA). Les données du sondage ont montré que 38,0% (de 29,4 à 46,7 C.I) et 9,9% (4,6 à 15,2 C.I) de tous les enfants ont eu un retard decroissance et une insuffisance pondérale, respectivement. Moins de la moitié des 8 groupes d’ASF avait été consommée dans les ménages une semaine qui a précédé l’étude. Contrairement aux oeufs de la production domestique, la plupart des ASF ont été achetés. Avoir un petit nombre d’enfants à répertorier dans le ménage, le sexe masculin de l’enfant à répertorier, vivant avec un tuteur et / ou le père biologique a influencé positivement l’apport diversifié des ASF de manière significative. Dans les analyses bivariées, les enfants issus de ménages pauvres étaient significativement plus atrophiés et chétifs que les enfants issus de ménages moyennement riches ou très riches. Les perceptions des informateurs clés et les participants aux groupes de discussion ont considéré le faible revenu, le manque d’accès à la technologie et aux marchés, l’allocation alimentaire inéquitable dans les ménages, des connaissances insuffisantes et les croyances, comme des contraintes à l’utilisation des ASF. Les interventions visant à remédier aux contraintes des ménages pour l’utilisation des ASF dans les régimes alimentaires des enfants de 2-5 ans doivent être recherchées notamment au sein des communautés avec aliments d’origine animale (ASF).
Language: 
English
Extended abstracts submitted under Food Science and Value Addition
Date of publication: 
2012
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
Notes: 

The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants.This record contains an extended abstract accepted under the theme of Food Science and Value Addition.