Fodder production for enhanced pastoral and agro-pastoral resilience in the drylands of Southern Kenya

Abstract: 
Fodder production is increasingly being adopted as a way of building resilience of livestock-dominated pastoral and agro-pastoral livelihoods in the drylands of Kenya. It is not only embraced as a source of feed for livestock during periods of scarcity, but also as a means of rehabilitating the degraded environments, and as a complementary source of income. Various case studies have shown the potential of fodder production in enhancing resilience of livelihoods against drought in the arid and semi-lands (ASAL) of Kenya. This has triggered promotion and adoption of the practice among pastoral and agro-pastoral communities in the country. However, the trend calls for the role of research in supporting evidence-led development and upscaling of the value chain to ensure its sustainability. Among the prerequisites for developing a sustainable fodder value chain are, information on the productivity, nutritional quality, and drought and grazing tolerance of grass species; production and post-harvest handling practices; market structure; and challenges and opportunities in the value chain. This information is crucial in guiding selection and breeding of grass species suitable for the drylands; identification of species that require conservation; identification of the best agronomic and post harvest technologies; and market decisions. Overall, the goal of this research is to provide information to guide government and development agencies in targeting entry points for developing and strengthening fodder production, as well as exploring opportunities to ensure efficiency and sustainability of the value chain.
La production de fourrage est de plus en plus adoptée pour renforcer la résilience des conditions de subsistance pastorale et agro-pastorale dominées par l’élevage dans les zones arides du Kenya. Elle n’est pas seulement pratiquée pour le fourrage du bétail en période de soudure, mais aussi comme moyen de réhabilitation des milieux dégradés et en tant que source de revenu monétaire complémentaire. Différentes études de cas ont montré le potentiel de la production fourragère dans l’amélioration de la résilience des moyens de subsistance contre la sécheresse dans les milieux arides du Kenya. Cela a déclenché la promotion et l’adoption de la pratique par les communautés pastorales et agro-pastorales du pays. Cependant, les tendances font appel aux rôles de la recherche dans le soutien du développement fondé sur des évidences et l’extrapolation de la chaîne de valeur afin d’assurer sa pérennité. Parmi les prérequis au développement d’une chaîne de valeur du fourrage durable, on trouve des informations sur la productivité, la qualité nutritionnelle et la sécheresse et la tolérance au pâturage des espèces d’herbe; pratiques de production et de post-récolte; structure du marché; les défis et les opportunités dans la chaîne de valeur. Cette information est cruciale pour guider la sélection et la production des espèces d’herbe adaptées aux zones arides; identification des espèces nécessitant une conservation; identification des meilleures technologies agronomiques et de post-récolte; et les décisions de marché. Dans l’ensemble, l’objectif de cette recherche est de fournir des informations pour guider les organismes gouvernementaux et agences de développement en ciblant les points d’entrée pour développer et renforcer la production fourragère, ainsi que pour explorer les opportunités d’assurer l’efficacité et la durabilité de la chaîne de valeur.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
819 - 825.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: