Abstract:
Fodder production is increasingly being adopted as a way of building resilience of
livestock-dominated pastoral and agro-pastoral livelihoods in the drylands of Kenya. It is
not only embraced as a source of feed for livestock during periods of scarcity, but also as
a means of rehabilitating the degraded environments, and as a complementary source of
income. Various case studies have shown the potential of fodder production in enhancing
resilience of livelihoods against drought in the arid and semi-lands (ASAL) of Kenya. This
has triggered promotion and adoption of the practice among pastoral and agro-pastoral
communities in the country. However, the trend calls for the role of research in supporting
evidence-led development and upscaling of the value chain to ensure its sustainability.
Among the prerequisites for developing a sustainable fodder value chain are, information
on the productivity, nutritional quality, and drought and grazing tolerance of grass species;
production and post-harvest handling practices; market structure; and challenges and
opportunities in the value chain. This information is crucial in guiding selection and
breeding of grass species suitable for the drylands; identification of species that require
conservation; identification of the best agronomic and post harvest technologies; and market
decisions. Overall, the goal of this research is to provide information to guide government
and development agencies in targeting entry points for developing and strengthening fodder
production, as well as exploring opportunities to ensure efficiency and sustainability of the
value chain.
La production de fourrage est de plus en plus adoptée pour renforcer la résilience des
conditions de subsistance pastorale et agro-pastorale dominées par l’élevage dans les zones
arides du Kenya. Elle n’est pas seulement pratiquée pour le fourrage du bétail en période
de soudure, mais aussi comme moyen de réhabilitation des milieux dégradés et en tant
que source de revenu monétaire complémentaire. Différentes études de cas ont montré le
potentiel de la production fourragère dans l’amélioration de la résilience des moyens de subsistance contre la sécheresse dans les milieux arides du Kenya. Cela a déclenché la
promotion et l’adoption de la pratique par les communautés pastorales et agro-pastorales
du pays. Cependant, les tendances font appel aux rôles de la recherche dans le soutien
du développement fondé sur des évidences et l’extrapolation de la chaîne de valeur afin
d’assurer sa pérennité. Parmi les prérequis au développement d’une chaîne de valeur du
fourrage durable, on trouve des informations sur la productivité, la qualité nutritionnelle
et la sécheresse et la tolérance au pâturage des espèces d’herbe; pratiques de production
et de post-récolte; structure du marché; les défis et les opportunités dans la chaîne de
valeur. Cette information est cruciale pour guider la sélection et la production des espèces
d’herbe adaptées aux zones arides; identification des espèces nécessitant une conservation;
identification des meilleures technologies agronomiques et de post-récolte; et les décisions
de marché. Dans l’ensemble, l’objectif de cette recherche est de fournir des informations
pour guider les organismes gouvernementaux et agences de développement en ciblant
les points d’entrée pour développer et renforcer la production fourragère, ainsi que pour
explorer les opportunités d’assurer l’efficacité et la durabilité de la chaîne de valeur.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
819 - 825.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: