Improving protein and micronutrient quality of cassava meal for application in primary school feeding in Uganda

Abstract: 
The potential of Soybeans and silver fish (Mukene) to improve the protein and micronutrient content of ‘Gari’ for application in primary school feeding in rural areas was investigated in north and north eastern Uganda. Three different formulations of Gari-Soy, Gari-Mukene at 30%, 20% and 10% inclusion levels respectively and Gari-Soy-Mukene composites at 60, 30, 10%; 70, 15, 15%; 75, 20, 5% combination levels respectively were developed and evaluated for nutritional composition and acceptability by primary school children. Results showed that fortification with Soy and Mukene significantly increased the protein content from 2.18 to 23.29%. The level of calcium, zinc, iron and phosphorus increased from 0.56 to 1.16 %, 0.00 to 0.05, 0.04 to 0.12 % and 0.06 to 0.93 %, respectively. Consumer acceptability evaluation conducted with primary school children showed that the 70 % Gari-30 Soy composite was the most accepted followed by 80 % Gari-20 % Soy and 70% Gari-25% Soy-5% Mukene while 70 % Gari-30 % Mukene was the least accepted. These results indicate that Soy and Mukene have great potential for application in improving protein and micronutrient quality of Gari to improve protein and micronutrient intake among primary school children in rural areas in Uganda.
Le potentiel du soja et du poisson (Mukene) pour améliorer la teneur en protéine et en micronutriments du «Gari» pour son utilisation dans les programmes alimentaires des écoles dans les zones rurales a été étudié au Nord et Nord-est de l’Ouganda. Trois formulations différentes de Gari-Soja, Gari-Mukene à des niveaux d’intégration respectivement de 30%, 20%, et 10%, et des composés de Gari-Soja-mukene dans des proportions de 60%, 30%, 10%; et 70%, 15%,15% ont été respectivement développés et évalués pour la composition nutritionnelle et l’acceptabilité par les enfants des écoles primaires. Les résultats ont montré que l’enrichissement avec le Soja et le Mukene a augmenté de manière significative la teneur en protéines de 2,18 à 23,29%. Le niveau du calcium, du zinc, du fer et du phosphore a augmenté respectivement de 0,56 à 1,16%, 0,00 à 0,05, 0,04 à 0,12% et de 0,06 à 0,93%. L’’évaluation de l’acceptabilité des consommateurs menée avec les enfants du primaire a montré que la combinaison de 70% Gari-30% Soya a été la plus acceptée suivie par les combinaisons de 80% Gari-20% soja et 70% Gari-25% Soya-5% Mukene tandis que la combinaison de 70% Gari-30% Mukene était le moins accepté. Ces résultats indiquent que le soja et le Mukene ont un grand potentiel pour une utilisation dans l’amélioration de la protéine et la qualité du Gari en micronutriments pour améliorer les protéines et l’apport en micronutriments chez les écoliers du primaire dans les zones rurales en Ouganda.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
997 -1004.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: