Investigating bruise susceptibility of pomegranate cultivars during postharvest handling

Abstract: 
Bruising is the most common type of mechanical damage of horticultural produce which results mainly from excessive impact and compression forces due to improper postharvest handling. The presence of bruise contributes to downgrading and rejection of produce, thereby contributing to postharvest losses; it is therefore important to understand the mechanism of bruising and how to reduce it. This study investigated the susceptibility of three pomegranate (Punica granatum L) fruit cultivars (‘Acco’, ‘Herskawitz’ and ‘Wonderful’) to bruising by impacting a known mass of steel ball onto individual fruit. Impact threshold level required to cause bruising was investigated by subjecting fruit to damage at different drop heights (5, 10, 15, 20 and 25 cm) which corresponded to low impact energy levels. Bruise size (area and volume) and bruise susceptibility (bruise volume per unit of impact energy) at higher drop heights (20, 40 and 60 cm) were cultivar dependent in the order of ‘Wonderful’>‘Herskawitz’> ‘Acco’. Similarly, the drop height (cm) at which bruising was first observed and the associated bruising incidence (%) ranged from 5 cm and 34% for ‘Wonderful’, to 10 cm and 21% ‘Herskawitz’ and 15 cm and 27% for ‘Acco’. ‘Wonderful’ pomegranate fruit had the lowest equivalent drop height (3.13 cm) at which bruising occurred, which indicates its higher susceptibility to bruising compared with the other cultivars studied. The findings reported in this study provide science-based tools to assist in improving postharvest handling management of fresh pomegranate fruit to minimize the incidence of mechanical damage. In addition, the methodology can be applied to assess the bruise damage susceptibility of other types of fresh produce as part of overall management strategy to reduce the high incidence of postharvest losses of agricultural and horticultural commodities.
La contusion (et les ecchymoses) est le type le plus fréquent de dommages mécaniques sur les produits horticoles, et résulte principalement d’un impact excessif et de forces de compression dues à une manipulation inappropriée post-récolte. La présence d’ecchymoses contribue à la dégradation et au rejet du produit, causant ainsi des pertes après récolte; il est donc important de comprendre le mécanisme de contusion et comment la réduire. Cette étude s’est intéressée à la susceptibilité de trois cultivars de grenade (Punica granatum L) (‘Acco’, ‘Herskawitz’ et ‘Wonderful’) à la contusion en exerçant une masse connue de boule d’acier sur chaque fruit. Le niveau de seuil d’impact requis pour causer des ecchymoses a été étudié en faisant subir aux fruits des dommages à différentes hauteurs de chute (5, 10, 15, 20 et 25 cm), qui correspondaient à des niveaux d’énergie à faible impact. La taille des ecchymoses (surface et volume) et la susceptibilité à la contusion (volume de contusions par unité d’énergie d’impact) à differentes hauteurs de chute plus élevées (20, 40 et 60 cm) ont varié avec le cultivar suivant cet ordre :‘Wonderful’> ‘Herskawitz’> ‘Acco’. De même, la hauteur de chute (cm) à laquelle les ecchymoses ont été observées pour la première fois de même que l’incidence d’ecchymose (%) variaient entre 5 cm et 34% pour ‘Wonderful’, 10 cm et 21% ‘Herskawitz’ et 15 cm et 27% pour ‘Acco’. Le cultivar ‘Wonderful’ avait la plus faible hauteur de chute (3,13 cm) à laquelle les ecchymoses apparaissent, ce qui indique sa susceptibilité aux ecchymoses plus grande que celle des autres cultivars étudiés. Les résultats de cette étude fournissent des outils scientifiques aidant à améliorer la gestion des fruits après récolte, afin de minimiser l’incidence des dommages mécaniques. En outre, la méthodologie peut être utilisée pour évaluer la susceptibilité aux dommages causés par les contusions d’autres fruits dans le cadre d’une stratégie de gestion globale, afin de réduire l’incidence élevée des pertes après récolte des produits agricoles et horticoles.
Language: 
English
Date of publication: 
2017
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
University/affiliation: 
Volume: 
2
Number: 
1
Pagination: 
33-39
Collection: 
RUFORUM TAGDev Resources
RUFORUM Journal Articles
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Project sponsor: 
iAGRI; RUFORUM
Form: 
Web resource
ISSN: 
2415-2838
Notes: 

Publication of this article has been made possible through the United States Agency for International Development (USAID) funded Innovative Agricultural Research Initiative (iAGRI) Project and the Transforming African Agricultural Universities to meaningfully contribute to Africa’s growth and development (TAGDev) Project funded by MasterCard Foundation.