Abstract:
Protein energy malnutrition (PEM) accounts for 50% of the annual deaths of children under
five years of age. Complementary foods for such young children should be protein efficient
and nutrient dense. Compositing complementary flours with legumes of high protein
quality such as soy can be effective in abating malnutrition. The objective of this study was
to determine the effect of soy-fortified complementary flours on protein nutritional quality,
growth, and rehabilitation using a rat bioassay. Ten is onitrogenous diets containing 10%
protein and one containing 20% protein were formulated from six foods, maize (Zea mays),
pearl millet (Pennisentum glaucum), finger millet (Eleusine coracana), sorghum (Sorghum
bicolor), cassava (Manihot esculentum), and banana (Musa sp.) were fed to weanling male
albino rats for five days. Another group was fed on protein free diet as a control. Protein
Efficiency Ratio (PER), Food Efficiency Ratio (FER), Net Protein Retention Ratio (NPRR),
True and Apparent Protein Digestibility, Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score
(PDCAAS) and growth were the indices of protein quality determined. Banana: Soy diet
emerged superior, having a PER of 1.46, FER of 0.15, and NPRR of 0.48. This diet also
recorded the highest growth rate with a total weight gain of 32.27g. The findings show
that soy fortification increases the protein quality of complementary foods and can aid in
curbing PEM, thereby ensuring an healthy economically productive society.
La malnutrition protéino-énergétique représente 50% des décès annuels des enfants âgés
de moins de cinq ans. Les aliments complémentaires pour ces jeunes enfants devraient
être riches en protéines et en nutriments. La composition de farines complémentaires
avec des légumineuses de haute qualité en protéines telles que le soja peut être efficace
pour atténuer la malnutrition. L’objectif de cette étude était de déterminer l’effet des
farines complémentaires de soja enrichies de l’ouest du Kenya sur la qualité
nutritionnelle en protéines, la croissance et la réhabilitation à l’aide d’un essai biologique
de rat. Dix régimes isoazotées contenant 10% de protéines et un contenant 20% de
protéines étaient formulés à partir de six aliments, le maïs (Zea mays), le millet perlé
(Pennisentum glaucum), éleusine (Eleusine coracana), le sorgho (Sorghum bicolor), le
manioc (Manihot esculentum), et la banane (Musa sp.) dans des proportions de 70:30
farine et soja avec du lait en poudre comme référence ont été donnés à des rats albinos mâles sevrés. Un autre groupe a été nourri à base d’un régime sans protéine. Le ratio
d’efficacité protéique (REP), ratio d’efficacité alimentaire (REA), ratio net de
rétention en protéine (RNRP), la digestibilité réelle et apparente des protéines, le score
corrigé d’acides aminés de digestibilité en protéines et la croissance ont été
les indices de qualité protéique déterminés. Le régime alimentaire de ‘’Banane : soja’’
a été supérieur, ayant un REP de 1,46, REA 0,15 et de 0,48 RNRP. Il a
également enregistré le taux de croissance le plus élevé avec un gain en poids de 32,
27g. Les résultats montrent que la fortification au soja augmente la qualité protéique des
aliments complémentaires et peuvent aider à freiner la malnutrition protéino-énergétique,
assurant ainsi une société saine et économiquement productive.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
963 - 968.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
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