Nutritional quality of soy fortified complementary flours from Western Kenya

Abstract: 
Protein energy malnutrition (PEM) accounts for 50% of the annual deaths of children under five years of age. Complementary foods for such young children should be protein efficient and nutrient dense. Compositing complementary flours with legumes of high protein quality such as soy can be effective in abating malnutrition. The objective of this study was to determine the effect of soy-fortified complementary flours on protein nutritional quality, growth, and rehabilitation using a rat bioassay. Ten is onitrogenous diets containing 10% protein and one containing 20% protein were formulated from six foods, maize (Zea mays), pearl millet (Pennisentum glaucum), finger millet (Eleusine coracana), sorghum (Sorghum bicolor), cassava (Manihot esculentum), and banana (Musa sp.) were fed to weanling male albino rats for five days. Another group was fed on protein free diet as a control. Protein Efficiency Ratio (PER), Food Efficiency Ratio (FER), Net Protein Retention Ratio (NPRR), True and Apparent Protein Digestibility, Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS) and growth were the indices of protein quality determined. Banana: Soy diet emerged superior, having a PER of 1.46, FER of 0.15, and NPRR of 0.48. This diet also recorded the highest growth rate with a total weight gain of 32.27g. The findings show that soy fortification increases the protein quality of complementary foods and can aid in curbing PEM, thereby ensuring an healthy economically productive society.
La malnutrition protéino-énergétique représente 50% des décès annuels des enfants âgés de moins de cinq ans. Les aliments complémentaires pour ces jeunes enfants devraient être riches en protéines et en nutriments. La composition de farines complémentaires avec des légumineuses de haute qualité en protéines telles que le soja peut être efficace pour atténuer la malnutrition. L’objectif de cette étude était de déterminer l’effet des farines complémentaires de soja enrichies de l’ouest du Kenya sur la qualité nutritionnelle en protéines, la croissance et la réhabilitation à l’aide d’un essai biologique de rat. Dix régimes isoazotées contenant 10% de protéines et un contenant 20% de protéines étaient formulés à partir de six aliments, le maïs (Zea mays), le millet perlé (Pennisentum glaucum), éleusine (Eleusine coracana), le sorgho (Sorghum bicolor), le manioc (Manihot esculentum), et la banane (Musa sp.) dans des proportions de 70:30 farine et soja avec du lait en poudre comme référence ont été donnés à des rats albinos mâles sevrés. Un autre groupe a été nourri à base d’un régime sans protéine. Le ratio d’efficacité protéique (REP), ratio d’efficacité alimentaire (REA), ratio net de rétention en protéine (RNRP), la digestibilité réelle et apparente des protéines, le score corrigé d’acides aminés de digestibilité en protéines et la croissance ont été les indices de qualité protéique déterminés. Le régime alimentaire de ‘’Banane : soja’’ a été supérieur, ayant un REP de 1,46, REA 0,15 et de 0,48 RNRP. Il a également enregistré le taux de croissance le plus élevé avec un gain en poids de 32, 27g. Les résultats montrent que la fortification au soja augmente la qualité protéique des aliments complémentaires et peuvent aider à freiner la malnutrition protéino-énergétique, assurant ainsi une société saine et économiquement productive.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
963 - 968.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: