Nutritive value of selected indigenous legumes for livestock feed in Namibia

Abstract: 
The study was conducted to evaluate the nutritional characteristics of five indigenous legumes compared against Lucerne as potential livestock fodder. Samples of the five legumes (Indigofera cryptantha, Rhynchosia totta, Medicago laciniata, Otoptera burchellii, and Senna italica) were obtained from Omaheke and Khomas regions of Namibia during January-April 2012, air-dried and ground through a 3 mm sieve. Lucerne (Medicago sativa) samples were obtained from Neudamm campus, Namibia for comparison. Duplicate samples of the six legumes were analysed for crude protein (CP), Neutral Detergent Fibre (NDF) and digestibility. The CP (%) for I. cryptantha, R. totta, M. laciniata, O. burchellii, S. Italica and M. sativa were 30.4 ± 0.1, 31.3 ± 0.1, 26.4 ± 0.1, 32.2 ± 0.1, 29.5 ± 0.1, and 26.0 ± 0.1, respectively. The respective NDF (%) levels were 25.0 ± 0.2, 36.1 ± 0.2, 28.7 ± 0.2, 32.8 ± 0.2, and 26.5 ± 0.2, and 40.2 ± 0.2. The in vitro digestibility percentages were 65.7 ± 0.1, 46.7 ± 0.1, 83.1 ± 0.1, 77.0 ± 0.1, 49.6 ± 0.1 and 65.6 ± 0.1, respectively. Based on these preliminary analyses and potential biomass production, I. cryptantha and O. burchellii are comparable to M. sativa and warrant further analyses for anti-nutrients and persistence so as to assess their role as alternatives for improving performance of ruminants.
L’étude a été menée afin d’évaluer les caractéristiques nutritionnelles de cinq légumineuses locales comparées par rapport au potentiel de Lucerne comme fourrage pour le bétail. Des échantillons de cinq légumineuses (Indigoferacryptantha, Rhynchosiatotta, Medicagolaciniata, Otopteraburchellii, et Senna italica) ont été obtenus à partir des régions d’Omaheke et de Khomas en Namibie, au cours de la période qui va de janvier à avril 2012, l’air et la terre séchés à travers 3 mm de tamis. Les échantillons de Luzerne (Medicago sativa) ont été prélevés à partir du campus de Neudamm, de la Namibie pour la comparaison. Des échantillons en double des six légumineuses ont été analysés pour la protéine brute (CP), le Fibre Neutre de Détergent (NDF) et la Digestibilité. Le CP (%) pour I. cryptantha, R. Totta, M. laciniata, O. burchellii, S. Italica et M. sativa étaient de 30,4 ± 0,1, 31,3 ± 0,1, 26,4 ± 0,1, 32,2 ± 0,1, 29,5 ± 0,1, et 26,0 ± 0,1, respectivement. Les niveaux respectifs FDN (%) étaient de 25,0 ± 0,2, 36,1 ± 0,2, 28,7 ± 0,2, 32,8 ± 0,2 et 26,5 ± 0,2 et 40,2 ± 0,2. Les tests in vitro des pourcentages de digestibilité étaient de 65,7 ± 0,1, 46,7 ± 0,1, 83,1 ± 0,1, 77,0 ± 0,1, 49,6 ± 0,1 et 65,6 ± 0,1, respectivement. Sur la base de ces analyses préliminaires et la production potentielle de biomasse, I. cryptantha et O.burchelliiare comparable à M. sativa et des bons de souscription de nouvelles analyses des anti-nutriments et de la persistance de façon à évaluer leur rôle en tant que solutions de rechange pour améliorer la performance des ruminants.
Language: 
English
Date of publication: 
2014
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
University/affiliation: 
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
ISSN: 
E_ISSN: 
Edition: 
Extent: 
609 - 611