Positioning rural women agri-entrepreneurs to address short-term hunger and undernutrition in rural primary schools in Uganda

Abstract: 
Short-term hunger and under nutrition is a key development challenge that has continued to undermine efforts to improve enrolment, retention and acquisition of basic academic skills by children in primary schools in developing countries, with schools in rural areas worst affected compared to those in urban centres. Poor socioeconomic conditions, lack of proper food handling technologies and the requisite technical know-how in economically disadvantaged rural areas make it impossible for schools in such locations to provide affordable nutritious conventional diets that are accessible to schools in economically advantaged urban centres. This situation provides opportunity for agri-innovations that can offer cheaper alternative nutritious foods tailored to rural schools. In response to this challenge, the Graduate Research Grant project “innovations to enhance rural women agri-entrepreneurs to participate in the cassava value chain in North and North-Eastern Uganda” was conceived and implemented by a consortium composed of Gulu University, rural women groups and primary schools in North and North-Eastern Uganda. Graduate students working with rural women cassava processing groups: (i) improved the protein and mineral content of gari cassava meal to match the protein and micronutrient needs of school children; (ii) evaluated acceptability of the products in rural primary schools; and (iii) assessed preconditions necessary for rural women groups to engage in production of nutritionally-improved gari for rural primary school food market. The nutritionally improved gari products were accepted by school children and teachers thus indicating ready market for the products. Exposure to new processing technologies through training, alternative off-farm income sources, Household size as a proxy for labour, group membership as proxy for social capital and distance to markets were identified as preconditions necessary for rural women to invest in production, processing and marketing of nutritionally improved gari for rural primary school food markets. This study therefore illustrates how participatory action research can be used to tailor agribusiness innovations to address community nutrition problems in developing countries.
La faim et la sous-alimentation à court terme constituent un défi majeur de développement qui freinent les efforts visant à améliorer l’inscription, le maintien et l’acquisition de compétences scolaires de base par les enfants des écoles primaires des pays en développement, ceci étant plus accentué au niveau des écoles en milieu rural que celles des villes ou centres urbains. Les mauvaises conditions socio-économiques, le manque de technologies appropriées de gestion des aliments et de savoir-faire technique qui prévalent dans les zones rurales économiquement défavorisées empêchent les écoles de ces régions d’offrir des régimes alimentaires nutritifs qui sont accessibles aux écoles implantées dans les centres urbains économiquement favorisés. Cette situation donne l’occasion aux agro-innovations qui peuvent offrir des aliments nutritifs moins coûteux et adaptés aux écoles en milieu rural. Pour répondre à ce défi, le projet de subvention de recherche en faveur des étudiants «Innovations visant à améliorer la participation des femmes agro-entrepreneurs des zones rurales à la chaîne de valeur du manioc dans le nord et le nord-est de l’Ouganda» a été conçu et mis en oeuvre par un consortium composé de Gulu University, des groupes de femmes rurales et des écoles primaires du nord et du nord-est de l’Ouganda. Les étudiants qui travaillent avec des femmes rurales des groupes de transformation du manioc: (i) améliorent la teneur en protéines et en minéraux de la farine de manioc gari pour répondre aux besoins en protéines et en micronutriments des écoliers; (ii) évaluent l’acceptabilité des produits dans les écoles primaires en milieu rural ; et (iii) évaluent les conditions préalables requises pour que les groupes de femmes puissent s’engager dans la production d’un gari amélioré du point de vue nutritionnel pour le marché alimentaire des écoles primaires en milieu rural. Les produits nutritionnellement améliorés de gari ont été acceptés par les écoliers et les enseignants, indiquant ainsi la disponibilité de marché pour ces produits. L’exposition aux nouvelles technologies de transformation par la formation, les sources alternatives de revenu hors ferme, la taille des ménages comme un indicateur de la main-d’oeuvre, l’appartenance à un groupe comme indicateur du capital social et la distance aux marchés ont été identifiés comme des conditions préalables aux femmes pour investir dans la production, la transformation et la commercialisation du gari nutritionnellement amélioré pour les marchés alimentaires que constituent les écoles primaires en milieux ruraux. Cette étude illustre donc comment la recherche-action participative peut être utilisée pour adapter les innovations agroindustrielles aux problèmes de nutrition des communautés dans les pays en développement.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
1115 - 1121.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: