Abstract:
Short-term hunger and under nutrition is a key development challenge that has continued
to undermine efforts to improve enrolment, retention and acquisition of basic academic
skills by children in primary schools in developing countries, with schools in rural areas
worst affected compared to those in urban centres. Poor socioeconomic conditions, lack
of proper food handling technologies and the requisite technical know-how in
economically disadvantaged rural areas make it impossible for schools in such
locations to provide affordable nutritious conventional diets that are accessible to
schools in economically advantaged urban centres. This situation provides opportunity
for agri-innovations that can offer cheaper alternative nutritious foods tailored to rural
schools. In response to this challenge, the Graduate Research Grant project “innovations
to enhance rural women agri-entrepreneurs to participate in the cassava value chain in
North and North-Eastern Uganda” was conceived and implemented by a consortium
composed of Gulu University, rural women groups and primary schools in North and
North-Eastern Uganda. Graduate students working with rural women cassava processing
groups: (i) improved the protein and mineral content of gari cassava meal to match the
protein and micronutrient needs of school children; (ii) evaluated acceptability of the
products in rural primary schools; and (iii) assessed preconditions necessary for rural
women groups to engage in production of nutritionally-improved gari for rural
primary school food market. The nutritionally improved gari products were
accepted by school children and teachers thus indicating ready market
for the products. Exposure to new processing technologies through training, alternative
off-farm income sources, Household size as a proxy for labour, group membership as
proxy for social capital and distance to markets were identified as preconditions
necessary for rural women to invest in production, processing and marketing of
nutritionally improved gari for rural primary school food markets. This study
therefore illustrates how participatory action research can be used to tailor
agribusiness innovations to address community nutrition problems in developing
countries.
La faim et la sous-alimentation à court terme constituent un défi majeur de développement
qui freinent les efforts visant à améliorer l’inscription, le maintien et l’acquisition
de compétences scolaires de base par les enfants des écoles primaires des pays en
développement, ceci étant plus accentué au niveau des écoles en milieu rural que celles
des villes ou centres urbains. Les mauvaises conditions socio-économiques, le manque
de technologies appropriées de gestion des aliments et de savoir-faire technique qui
prévalent dans les zones rurales économiquement défavorisées empêchent les écoles
de ces régions d’offrir des régimes alimentaires nutritifs qui sont accessibles aux écoles
implantées dans les centres urbains économiquement favorisés. Cette situation donne
l’occasion aux agro-innovations qui peuvent offrir des aliments nutritifs moins coûteux
et adaptés aux écoles en milieu rural. Pour répondre à ce défi, le projet de subvention
de recherche en faveur des étudiants «Innovations visant à améliorer la participation des
femmes agro-entrepreneurs des zones rurales à la chaîne de valeur du manioc dans le nord
et le nord-est de l’Ouganda» a été conçu et mis en oeuvre par un consortium composé de
Gulu University, des groupes de femmes rurales et des écoles primaires du nord et du
nord-est de l’Ouganda. Les étudiants qui travaillent avec des femmes rurales des groupes
de transformation du manioc: (i) améliorent la teneur en protéines et en minéraux de la
farine de manioc gari pour répondre aux besoins en protéines et en micronutriments des
écoliers; (ii) évaluent l’acceptabilité des produits dans les écoles primaires en milieu
rural ; et (iii) évaluent les conditions préalables requises pour que les groupes de femmes
puissent s’engager dans la production d’un gari amélioré du point de vue nutritionnel pour
le marché alimentaire des écoles primaires en milieu rural. Les produits nutritionnellement
améliorés de gari ont été acceptés par les écoliers et les enseignants, indiquant ainsi la
disponibilité de marché pour ces produits. L’exposition aux nouvelles technologies de
transformation par la formation, les sources alternatives de revenu hors ferme, la taille
des ménages comme un indicateur de la main-d’oeuvre, l’appartenance à un groupe
comme indicateur du capital social et la distance aux marchés ont été identifiés comme
des conditions préalables aux femmes pour investir dans la production, la transformation
et la commercialisation du gari nutritionnellement amélioré pour les marchés alimentaires
que constituent les écoles primaires en milieux ruraux. Cette étude illustre donc comment
la recherche-action participative peut être utilisée pour adapter les innovations agroindustrielles
aux problèmes de nutrition des communautés dans les pays en développement.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
1115 - 1121.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: