Association of seed coat colour with germination of three wild mustard species with agronomic potential

Abstract: 
Seed dormancy and germination present significant challenges when wild species are domesticated for cultivation and economic exploitation. Wild plant species are generally characterized by dormant seeds with variable germination widely spread over time. The objective of this study was to evaluate influence of colour selection on seed germination of wild mustard (Brassicaceae) species that have been identified as wild edible leafy vegetable in South Africa. Seed lots were separated by colour and germinated after chilling and after-ripening for 6 months. The light seed lot of cultivar Kwayimba showed higher germination percentage than the dark seed lot of the same cultivar but colour selection did not improve the germination in cultivars Isaha and Masihlalisane. The dark seed lot of Kwayimba recorded the lowest germination percentage and the slowest germination rate. Chilling improved the speed of germination in wild mustards, but after-ripening had no effect. Seed colour change in wild mustards intensifies after physiological maturity and may be accompanied with weight increase or not. The seed coat colour may not be a good indication of the physiological status of the seed but together with physiological tests (germination) can give insight on the quality of a seed lot.
La dormance des graines et la germination présentent des défis importants où les espèces sauvages sont domestiquées pour la culture et l’exploitation économique. Les espèces de plantes sauvages sont généralement caractérisées par des graines dormantes avec une germination variable largement étalée dans le temps. L’objectif de cette étude était d’évaluer l’influence de la sélection de couleur sur la germination des graines de l’espèce de moutarde sauvage (Brassicaceae) qui a été identifiée comme légume à feuilles sauvage comestible en Afrique du Sud. Les lots de semences ont été séparés par la couleur et germés après refroidissement et après maturation pendant 6 mois. Le lot de semence clair du cultivar Kwayimba a montré un pourcentage plus grand de germination que le lot de semences sombre de la même variété, mais le choix des couleurs n’a pas amélioré la germination des cultivars Isaha and Masihlalisane. Le lot de semence sombre de Kwayimba a enregistré le plus faible pourcentage de germination et le taux de germination le plus lent. Le refroidissement a amélioré la vitesse de germination dans les moutardes sauvages, mais l’après-maturation n’a eu aucun effet. Le changement de couleur des semences dans les moutardes sauvages s’intensifie après la maturité physiologique et peut être accompagnée d’une prise de poids ou non. La couleur des graines peut ne pas être une bonne indication de l’état physiologique de la graine, mais ensemble avec des tests physiologiques (germination) elle peut donner un aperçu sur la qualité d’un lot de semences.
Language: 
English
Date of publication: 
2010
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
Author/Editor(s): 
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
ISSN: 
E_ISSN: 
Edition: 
Extent: 
229-232
Notes: 
 
"The 2010 RUFORUM Biennial Conference was the second in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. This record contains an extended abstract accepted under the theme of agronomy".