Cassava characterization and diverse use, the mirror for cassava landraces on-farm conservation in Uganda. An opportunity to genetic conservation and food security for rural communities

Abstract: 
Conservation of cassava (Manihot esculentum) genetic resources is crucial given their critical role in Agricultural production. Cassava landraces have over the years been conserved in situ directly or indirectly. However, farmer traditional knowledge conservation practices have not been fully documented in order to fully support the breeding community. The aim of this study therefore, was to evaluate farmer traditional conservation and management practices of cassava landraces in the Lake Albert Agroecological zone in Hoima and Bullisa districts, Uganda in particular Kigorobya and Kihungya sub-counties. The sample comprised 110 farmers as respondents for the survey and questionnaires administered for the period March – June 2016.(15) Key informants’ interviews with 15 respondents and two focus group discussions were conducted. Results indicate that, farmers use above ground characters such as petiole color (21%), leaf color (20%) and branching habit (20%) and below ground cassava characters such as root taste (20%), root constriction (20%) and texture of root epidermis (20%) to select and distinguish between varieties. A total of 16 cassava varieties were reported to be grown by farmers and among these Nyakakwa (31%), Kazimwenge (30%), Nyalanda (10%) and Welobediyo (10%) were the most dominant. Stem multiplication by planting immediately after harvesting (62%), planting every season (18%) volunteer seedlings (2%), cutting back of stem and on-farm cassava retention (12%) were identified as traditional conservation practices of cassava varieties in Lake Albert Agro-ecological zone in Uganda. On farm conservation efforts of cassava landraces should be promoted through creation of awareness of criteria for characterization among smallholder farmers in order to inform genetic improvement.
La conservation des ressources génétiques du manioc (Manihot esculenta) est cruciale compte tenu de leur rôle essentiel dans la production agricole. Les variétés locales de manioc ont été conservées in situ, directement ou indirectement au cours des années. Cependant, les connaissances traditionnelles sur les pratiques de conservation des agriculteurs n’ont pas été entièrement documentées pour pleinement soutenir la communauté de sélection variétale. L’objectif de cette étude était donc d’évaluer les pratiques traditionnelles de conservation et de gestion des variétés locales de manioc dans la zone agro-écologique du lac Albert dans les districts de Hoima et Bullisa en Ouganda, en particulier les souscomtés de Kigorobya et Kihungya. L’échantillon était composé de 110 agriculteurs et les questionnaires ont été administrés pendant la période de mars à juin 2016. Quinze entretiens avec des informateurs clés et deux focus groupes ont été effectués. Les résultats indiquent que, les agriculteurs utilisent des caractères au-dessus du sol de la plante de manioc tels que la couleur du pétiole (21%), la couleur des feuilles (20%) et l’aptitude à la ramification (20%) et les caractères en dessous du sol tels que le goût des tubercules (20%), la constriction racinaire (20% ) et la texture de l’épiderme de la racine (20%) pour sélectionner et distinguer les variétés entre elles. Au total, 16 variétés de manioc sont cultivées par les agriculteurs et parmi celles-ci Nyakakwa (31%), Kazimwenge (30%), Nyalanda (10%) et Welobediyo (10%) étaient les plus dominantes. La multiplication de tige par plantation immédiate après récolte (62%), plantation au début de chaque saison (18%), plantules volontaires (2%), boutures et rétention du manioc au champ (12%) ont été identifiées comme des pratiques traditionnelles de conservation de variétés de manioc dans la zone agro-écologique du lac Albert en Ouganda. Des efforts de conservation sur pieds des cultivars de manioc doivent être promus à travers la sensibilisation des petits agriculteurs sur les critères de caractérisation afin de rendre disponible des informations pour l’amélioration génétique.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
679- 685.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: