Abstract:
Conservation of cassava (Manihot esculentum) genetic resources is crucial given their
critical role in Agricultural production. Cassava landraces have over the years
been conserved in situ directly or indirectly. However, farmer traditional knowledge
conservation practices have not been fully documented in order to fully support the
breeding community. The aim of this study therefore, was to evaluate farmer traditional
conservation and management practices of cassava landraces in the Lake Albert Agroecological
zone in Hoima and Bullisa districts, Uganda in particular Kigorobya and
Kihungya sub-counties. The sample comprised 110 farmers as respondents for the
survey and questionnaires administered for the period March – June 2016.(15) Key
informants’ interviews with 15 respondents and two focus group discussions were
conducted. Results indicate that, farmers use above ground characters such as petiole
color (21%), leaf color (20%) and branching habit (20%) and below ground cassava
characters such as root taste (20%), root constriction (20%) and texture of root epidermis
(20%) to select and distinguish between varieties. A total of 16 cassava varieties were
reported to be grown by farmers and among these Nyakakwa (31%), Kazimwenge (30%),
Nyalanda (10%) and Welobediyo (10%) were the most dominant. Stem multiplication
by planting immediately after harvesting (62%), planting every season (18%) volunteer
seedlings (2%), cutting back of stem and on-farm cassava retention (12%) were
identified as traditional conservation practices of cassava varieties in Lake Albert
Agro-ecological zone in Uganda. On farm conservation efforts of cassava landraces
should be promoted through creation of awareness of criteria for characterization among
smallholder farmers in order to inform genetic improvement.
La conservation des ressources génétiques du manioc (Manihot esculenta) est cruciale
compte tenu de leur rôle essentiel dans la production agricole. Les variétés locales de manioc
ont été conservées in situ, directement ou indirectement au cours des années. Cependant,
les connaissances traditionnelles sur les pratiques de conservation des agriculteurs n’ont pas été entièrement documentées pour pleinement soutenir la communauté de sélection
variétale. L’objectif de cette étude était donc d’évaluer les pratiques traditionnelles de
conservation et de gestion des variétés locales de manioc dans la zone agro-écologique
du lac Albert dans les districts de Hoima et Bullisa en Ouganda, en particulier les souscomtés
de Kigorobya et Kihungya. L’échantillon était composé de 110 agriculteurs et
les questionnaires ont été administrés pendant la période de mars à juin 2016. Quinze
entretiens avec des informateurs clés et deux focus groupes ont été effectués. Les résultats
indiquent que, les agriculteurs utilisent des caractères au-dessus du sol de la plante de
manioc tels que la couleur du pétiole (21%), la couleur des feuilles (20%) et l’aptitude à
la ramification (20%) et les caractères en dessous du sol tels que le goût des tubercules
(20%), la constriction racinaire (20% ) et la texture de l’épiderme de la racine (20%) pour
sélectionner et distinguer les variétés entre elles. Au total, 16 variétés de manioc sont
cultivées par les agriculteurs et parmi celles-ci Nyakakwa (31%), Kazimwenge (30%),
Nyalanda (10%) et Welobediyo (10%) étaient les plus dominantes. La multiplication de
tige par plantation immédiate après récolte (62%), plantation au début de chaque saison
(18%), plantules volontaires (2%), boutures et rétention du manioc au champ (12%) ont
été identifiées comme des pratiques traditionnelles de conservation de variétés de manioc
dans la zone agro-écologique du lac Albert en Ouganda. Des efforts de conservation sur
pieds des cultivars de manioc doivent être promus à travers la sensibilisation des petits
agriculteurs sur les critères de caractérisation afin de rendre disponible des informations
pour l’amélioration génétique.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
679- 685.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: