Consumers’ knowledge and preferences for organic vegetables in Tanzania

Abstract: 
In the last few years, organic food consumption has increased globally. This increase is due to widely reported incidents of some dangerous diseases related associated with consumption of food products produced with high levels of industrial pesticides and fertilizer. Consumers’ consciousness on health and food safety has been reported globally and has stimulated the growth of the organic market in the world. Tanzania is one of the countries in which consumers are conscious of what they consume, although the domestic market for organic products is still very low. Consumers’ food knowledge and preferences contributes to the growth of domestic market of selected products, yet this is unknown in Tanzania. Therefore, the aim of this paper was to examine consumers’ level of knowledge and their preferences with regard to organic vegetables in Tanzania. Data were collected in Dar es Salaam from 250 respondents. Descriptive statistics using SPSS software was used to determine the level of awareness/knowledge among consumers and their preferences. Results indicated that majority of consumers (82.4%) were aware of organic products in particular organic vegetables. The critical issue observed was how to get pure organic products in the local market since it is difficult to differentiate organic from conventional products in the absence of labeling. Fifty six percent (56%) of the respondents did not know how to differentiate organic from conventional vegetables. About 54% and 46% of respondents prefer quality cabbages and tomatoes, respectively, when making purchase decisions in the market. These results will provide key information for the organic food industry to promote the growth of domestic organic food markets along the value chain in Tanzania.
Au cours des dernières années, la consommation d’aliments biologiques a augmenté au niveau mondial. Cette augmentation est due à des incidents largement rapportés de certaines maladies dangereuses liées à la consommation de produits alimentaires produits avec des niveaux élevés de pesticides industriels et d’engrais. La conscience des consommateurs sur la santé et la sécurité alimentaire a été signalée à l’échelle mondiale et a stimulé la croissance du marché biologique dans le monde. La Tanzanie est l’un des pays où les consommateurs sont conscients de ce qu’ils consomment, même si le marché intérieur des produits biologiques est encore très faible. Les connaissances et préférences alimentaires des consommateurs contribuent à la croissance du marché intérieur des produits sélectionnés, mais cela n’est pas connu en Tanzanie. Par conséquent, le but de cet article était d’examiner le niveau de connaissance des consommateurs et leurs préférences en matière de légumes biologiques en Tanzanie. Les données ont été recueillies à Dar es Salaam auprès de 250 répondants. Des statistiques descriptives à partir du logiciel SPSS ont été utilisées pour déterminer le niveau de connaissance / connaissance parmi les consommateurs et leurs préférences. Les résultats indiquent que la majorité des consommateurs (82,4%) connaissent les produits biologiques, en particulier les légumes biologiques. La question cruciale a été de savoir comment obtenir des produits biologiques purs sur le marché local car il est difficile de différencier les produits biologiques des produits conventionnels en l’absence d’étiquetage. Cinquante-six pour cent (56%) des enquêtés ne savaient pas comment différencier les légumes biologiques des légumes conventionnels. Environ 54% et 46% des personnes enquêtées préfèrent respectivement les choux de qualité et les tomates, lorsqu’ils prennent des décisions d’achat sur le marché. Ces résultats fourniront des informations clés pour l’industrie de l’alimentation biologique afin de promouvoir la croissance des marchés d’aliments biologiques domestiques le long de la chaîne de valeur en Tanzanie.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
417- 423.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: