Diversity of sorghum in farmers’ fields in Northern and Eastern Uganda

Abstract: 
Crop genetic diversity is one of the key resources available to humanity for effective response to challenges associated with climate change and the ever-growing world population. Sorghum is a marginal environment crop with needs for constant breeding to respond to the changes in this fragile environment. A large pool of genetic diversity is very critical for its improvement. However, like most crops, the levels of genetic diversity (especially on-farm) in developing countries such as Uganda largely remain unknown. Loss of sorghum diversity has been reported by many authors and this limits the ability of farmers to cope up with climate change and ever growing world population. Past studies on sorghum diversity in Uganda have been carried out at regional/ecological level but information on sorghum diversity on farmers’ fields in major sorghum growing areas is lacking. There is therefore urgent need to conserve genetic diversity insitu as this allows sorghum to evolve in its natural environment and provide both farmer and breeder preferred traits. This study seeks to understand the status (amount and spatial distribution) of on-farm crop genetic diversity of sorghum in the districts of Agago, Apac (northern) and Serere (eastern) in Uganda. On-farm diversity will be determined through field surveys at different growth stages in the three districts. Phenotypic field evaluation of accessions obtained from the different districts will be done in Agago and Makerere University Agricultural Research Institute Kabanyolo in the first rain of 2016. Results from the preliminary studies indicated that Agago had most diversity (in terms of the number of varieties planted per field) followed by Apac and finally Serere. The tall late maturing sorghum types were dominant in Agago district whereas the short early maturing types were dominant in the other two districts (Apac and Serere).
La diversité génétique des cultures est l’une des principales ressources disponibles à l’humanité pour une réponse efficace aux défis liés au changement climatique et la population mondiale sans cesse croissante. Le sorgho est une culture d’environnement marginal nécessitant la reproduction constante pour répondre aux changements dans cet environnement fragile. Une grande base de la diversité génétique est très critique pour son amélioration. Cependant, comme la plupart des cultures, les niveaux de diversité génétique (en particulier à la ferme) dans les pays en développement comme l’Ouganda demeurent largement inconnus. La perte de la diversité du sorgho a été rapportée par de nombreux auteurs, ce qui limite la capacité des agriculteurs à faire face aux changements climatiques et à la population mondiale sans cesse croissante. Des études antérieures sur la diversité du sorgho en Ouganda ont été menées au niveau régional / écologique, mais l’information sur la diversité du sorgho dans les champs des agriculteurs dans les principales zones de culture du sorgho fait défaut. Il est donc urgent de conserver la diversité génétique in situ car cela permet le sorgho à évoluer dans son environnement naturel et fournit à la fois à l’agriculteur et au sélectionneur génétique des traits préférés. Cette étude vise à comprendre l’état (quantité et la distribution spatiale) de la récolte à la ferme de la diversité génétique du sorgho dans les districts d’Agago, Apac (Nord) et Serere (Est) en Ouganda. La diversité sur la ferme sera déterminée au moyen d’enquêtes sur terrain à différents stades de croissance dans les trois districts. L’évaluation des données phénotypiques obtenues sur terrain dans des différents districts se fera en Agago et l’Institut de Recherche Agricole de l’Université de Makerere à Kabanyolo pendant la première saison culturale de 2016. Les résultats des études préliminaires ont indiqué qu’Agago avait plus de diversité (en termes de nombre de variétés plantées par domaine), suivie par Apac, et enfin Sérère. Les types de sorgho de grande taille à maturité tardive étaient dominants dans le district d’Agago alors que les courts types à maturation précoce étaient dominants dans les deux autres districts (Apac et serere).
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
397- 402.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Additional keywords: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: