Abstract:
Smallholder cassava farmers in Uganda face a range of production and marketing
challenges in the cassava value chain. Cassava processing and value addition is fronted
as a viable option to alleviating challenges faced by smallholder farmers in the cassava
value chain. The study determined the profitability of cassava processing among
smallholder cassava farmers in north and north eastern Uganda. Data were collected
from 185 randomly selected smallholder cassava farmers in the districts of Gulu,
Kaberamaido, Lira, and Soroti. Data processing and analysis were conducted in SPSS
and STATA Statistical packages. The results of gross margin analysis revealed positive
gross margins per season for gari at $310.41, flour at $597.58 and chips at $407.198,
with net return on cost at 1.64 for gari, flour at 1.02 and chips at 1.18. Therefore the
study recommends accelerated improvements in cassava market structure, cassava
processing and preserving technology so as to make the desirable contribution to the
livelihoods of cassava farmers.
En Ouganda, les producteurs de manioc à petite échelle sont confrontés à une série
de problèmes de production et de commercialisation au niveau la chaîne de valeur du
manioc. La transformation du manioc et la valeur ajoutée constituent une option viable
pour atténuer les défis auxquels sont confrontés les petits agriculteurs de la chaîne de
valeur du manioc. L’étude a déterminé la rentabilité de la transformation du manioc parmi
les producteurs de manioc à petite échelle du nord et du nord-est de l’Ouganda. Des
données ont été recueillies auprès de 185 petits producteurs de manioc choisis au hasard
dans les districts de Gulu, Kaberamaido, Lira et Soroti. Le traitement et l’analyse des
données ont été effectués grâce aux logiciels statistique SPSS et STATA. Les résultats de
l’analyse de la marge brute ont révélé des marges brutes positives par saison de 310,41 $
pour le gari, de 597,58 $ pour la farine et de 407,198 $ pour les chips avec la rentabilité
net de 1,64 pour le gari, 1,02 pour la farine et 1,18 pour les chips. Par conséquent,
l’étude recommande des améliorations accélérées en ce qui concerne la structure du
marché , la transformation et la technologie de préservation du manioc afin d’apporter
la contribution escomptée aux moyens de subsistance des producteurs de manioc.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
1013-1018.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: