Abstract:
A feeding trial was carried out in Kadoru campus, University of Juba. Six sorghum
cultivars; Tabat and Safra, Umbenin and Wad Akar, Yarawasha and HSP 5907 with low,
medium and high tannin contents respectively were subjected to a feeding trial using one
day old chicks of Hubbard broilers strain. High tannin and low tannin sorghum grain based
diets were highly consumed (p<0.05) compared to medium tannin sorghum grain-based
diet. Sorghum cultivars within the same range of tannin content significantly differed (p<0.05)
in their performance, Birds fed on low tannin-Safra sorghum based-diet showed a better
body weight gain followed by those fed on Yarawasha, Tabat, Wad Akar and Umbenin
sorghum-based diet respectively. Broiler’s overall performance showed that sorghum with
high tannin content was better (p<0.05) than medium tannin sorghum. However, carcass and
non-carcass characteristics showed insignificant (P>0.05) difference between the treatments.
This indicates that in some instances, the negative effects of tannins are not correlated with
the amount of tannin in the sorghum cultivar. Furthermore, the chemical nature of tannins
modifies its final effect as such, and not all high tannin sorghum is harmful to broiler
performance.
Une expérimentation a été conduite sur l’alimentation des animaux sur le campus Kadoru,
Université de Juba. Six cultivars de sorgho Tabat et Safra, Umbenin et Wad Akar, Yarawasha
et HSP 5907 ayant respectivement une teneur en tanin faible, moyenne et élevée étaient
soumis à une expérimentation d’alimentation animale utilisant des poussins d’un jour de race
Hubbard. Les régimes alimentaires à base de grains de sorgho à teneur en tannin faible et
élevée étaient hautement consommés (p<0.05) comparativement au régime à base de grain
de sorgho à moyenne teneur en tanin. Les cultivars de sorgho se situant dans la même
tranche de teneur en tanin diffèrent significativement (p<0.05) par leur performance. Les
oiseaux nourris du régime à base de sorgho Safra à faible teneur en tanin ont montré un
meilleur gain en masse corporelle suivis de ceux respectivement alimentés par les régimes à
base de variétés de sorgho Yarawasha, Tabat, Wad Akar et Umbenin. La performance totale
des poulets a montré que le sorgho ayant une teneur en tanin élevée est meilleur (p<0.05)
que celui ayant une teneur en tanin moyenne. Néanmoins, les caractéristiques carcasse et
non-carcasse ont une différence non-significative (p>0.05) entre les traitements. Ceci indique
que dans certains cas, les effets négatifs du tanin ne sont pas corrélés avec la quantité de tanin dans le cultivar de sorgho. Plus encore, la nature chimique des tannins modifie un tant
soit peu son effet final et tous les sorghos à forte teneur en tannins n’ont pas un effet néfaste
sur la performance des poulets.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
North Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
747 - 754.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: