Abstract:
A study on the effect of formulated and supplementary feeds on water quality parameters
of fresh water fish (Oreochromis shiranus) culture was conducted at Lilongwe University
of Agriculture and Natural Resources Fish Farm for three months. The experiment had
four treatments (commercial feed A (31% CP) + chicken manure (T1), maize bran (9.82%
CP) + chicken manure (T2), only chicken manure (20% CP) (T3) and commercial feed B
(22.64% CP) + chicken manure (T4)) replicated three times. Water quality parameters
such as dissolved oxygen, temperature, conductivity and pH were measured twice a day on
a eight hour time step using multi-probe water checker. Phosphorus was determined once
every three weeks in the laboratory using ascorbic acid method. Total ammonia nitrogen
was also determined to calculate unionized ammonia. Statistical analysis was performed
using SPSS version 20. The pH ranged from 7.1 – 9.0 in the morning (6.00 am) and 8.2
- 9.4 in the afternoon (2.00 pm). Temperature, dissolved oxygen, conductivity, unionized
ammonia and phosphorus ranged from 25.13±0.29 0C to 25.24±0.33°0C, 6.59±0.29 mg/L
to 6.31±0.34 mg/L, 310 ±0.01μSe/cm to 320 ±0.01μSe/cm , 0.01 ±0.01mg/L to 0.02±0.01
mg/L and 0.38±0.12 mg/L to 0.57±0.08mg/L, respectively among the treatments. The
results indicated that all water quality parameters were within recommended range for
O. shiranus. The study found that the formulated and supplementary feeds did not affect
dissolved oxygen, temperature, conductivity, unionized ammonia, and pH. However,
phosphorus levels were a little bit higher, due to aging of ponds and additional phosphorus
released from the chicken manure. The study suggested that using formulated and
supplementary feeds in the pond within recommended range during culture of O. shiranus
is ideal for having water quality parameters within acceptable range.
Une étude a été menée sur l’effet des aliments formulés et suppléments sur les paramètres
de qualité des étangs des poissons d’eau douce (Oreochromis shiranus) à la ferme piscicole
de l’Université Lilongwe d’Agriculture et des Ressources Naturelles, pendant trois mois.
L’expérience comportait quatre traitements (aliment commercial A (31% PC) + fumier
de volailles (T1), son de maïs (9,82% PC) + fumier de volaille (T2), fumier de volailles
uniquement (20% PC) (T3) et aliment commercial B (22,64% PC) + fumier de volaille
(T4)) répété trois fois. Les paramètres de qualité de l’eau tels que l’oxygène dissous, la température, la conductivité et le pH ont été mesurés deux fois par jour sur une période
de huit heures. Le phosphore a été déterminé toutes les trois semaines au laboratoire
en utilisant la méthode à l’acide ascorbique. L’azote ammoniacal total a également été
déterminé pour le calcul de l’ammoniac sous forme ionisée. L’analyse statistique a été
réalisée à l’aide de SPSS 20. Le pH variait de 7,1 à 9,0 le matin (6 heures) et de 8,2 à 9,4
heures dans l’après-midi (14 heures). La température, l’oxygène dissous, la conductivité,
l’ammoniac et le phosphore ont varié de 25,13 ± 0,29 ° C à 25,24 ± 0,33 ° C, 6,59 ± 0,29
mg / L à 6,31 ± 0,34 mg / L, 310 ± 0,01 μSe / cm à 320 ± 0,01 μSe / cm, 0,01 ± 0,01
mg / L à 0,02 ± 0,01 mg / L et 0,38 ± 0,12 mg / L à 0,57 ± 0,08 mg / L, respectivement.
Les résultats ont indiqué que tous les paramètres de qualité de l’eau se situaient dans
la fourchette recommandée pour O. shiranus. L’étude a révélé que les aliments formulés
et supplémentaires n’affectaient pas l’oxygène dissous, la température, la conductivité,
l’ammoniaque et le pH. Cependant, les concentrations de phosphore étaient un peu plus
élevées, en raison du vieillissement des étangs et du phosphore supplémentaire rejeté par
le fumier de poulet. L’étude suggère l’utilisation d’aliments formulés et supplémentaires
dans l’étang dans les limites recommandées pendant la culture de O. Shiranus pour des
paramètres de qualité de l’eau dans des limites acceptables.
Language:
English
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
3
Pagination:
171-176.
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
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