Effect of pre-treatments and drying on nutrient content of orange fleshed sweet potatoes in Maswa District, Tanzania

Abstract: 
Rural communities in Tanzania are increasingly suffering from food shortage and malnutrition. A household survey was conducted to determine the baseline situation in Maswa district, regarding production, processing and storage of orange fleshed sweetpotato roots and cowpea leaves. Chemical analysis was carried out on four sweetpotato varieties (Jewel, Karoti dar, Kabode and Ejumula) possessing different intensities of orange-flesh colour to establish levels of nutrients in fresh and processed products using standard methods of analysis (AOAC). Beta carotene was determined by the spectrophotometric method. Sweetpotato varieties were subjected to pre-treatments including blanching and boiling. Results of the baseline survey indicated that there was limited knowledge regarding nutritional excellence and blanching of orange fleshed sweetpotato. Michembe (fresh dried) was more preferred than matobolwa (boiled and then dried) sweetpotato. Fresh samples of sweetpotatoes had significantly low proximate composition (protein, fat, fiber and carbohydrate) compared to dried samples due to the fact that during drying food loses a significant amount of moisture resulting into concentrating other nutrients. There was a three-fold reduction in β-carotene content when fresh samples were dried. Boiled chips had more retention of beta carotene content compared to blanched chips. Results further showed that michembe had significantly low β-carotene content and low retention on storage compared to boiled and blanched chips after six months storage at room temperature. It is therefore recommended that blanching be introduced to rural communities during processing of orange fleshed sweetpotatoes to protect nutrients loss. Education on processing and nutritional excellence of orange fleshed sweetpotatoes should also be provided so as to reduce incidences of community malnutrition in and Tanzania.
Les communautés rurales de la Tanzanie souffrent de plus en plus de pénurie alimentaire et de malnutrition. Une enquête a été menée dans des ménages afin de déterminer la situation de référence dans le district de Maswa concernant la production, le traitement et le stockage de tubercules de patate douce écharnée d’orange et de feuilles de niébé. Des analyses chimiques ont été effectuées sur quatre variétés de patate douce (Jewel, Karotidar, Kabode et Ejumula) possédant différentes intensités de couleur chair d’orange des méthodes d’analyse standards. Le bêta-carotène a été déterminé par la méthode spectrophotométrique. Les variétés de patates douces ont été soumises à des traitements préalables, y compris le blanchissement et l’ébullition. Les résultats de l’enquête de référence ont indiqué qu’il y avait des connaissances limitées concernant l’excellence nutritionnelle et le blanchissement des patates douces à chair orange la variété. Michembe était plus préféré que la patate douce de matobolwa séchée. Les échantillons frais de patates douces présentaient une composition immédiate significativement faible (protéines, graisses, fibres et glucides) comparativement aux échantillons secs, du fait que pendant le séchage, les aliments perdent une quantité importante d’humidité résultant de la concentration d’autres nutriments. Il y a eu une réduction de trois fois de la teneur en β-carotène lorsque les échantillons frais ont été séchés. Les patates bouillis présentaient plus de retenue de la teneur en bêta-carotène par rapport aux patates blanchies. Les résultats ont en outre montré que michembe avait une teneur en ß-carotène significativement faible et une faible rétention lors du stockage par rapport aux patates bouillies et blanchies après six mois de conservation à la température ambiante. Par conséquent, le blanchissement devrait être introduit dans les communautés rurales lors de la transformation des patates douces à chair orange afin de protéger la perte de nutriments. L’éducation sur la transformation et l’excellence nutritionnelle des patates douces à chair orange devrait également être fournie afin de réduire les incidences de la malnutrition communautaire dans le district de Maswa et en Tanzanie en général.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
923 - 929.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: