Enhancing productivity of traditional goat phenotypes among small holder farmers of Uganda: The role of research

Abstract: 
Goats have not only been important for food and income of many people in developing regions but have also contributed significantly to the economic development for millions of years. In Uganda, approximately 40% of the rural households rare local goats as an important socio economic activity. They are reared for food (milk, and meat), spiritual activities and cultural ceremonies; and are also sold for cash incomes. Despite their contribution, local goat resources are threatened by a number of factors including decreasing feed resources due to increased expansion of crop agriculture, indiscriminate crossbreeding with cosmopolitan breeds, emerging diseases induced by climate change, changing production systems, changes in physical environment, etc. There is therefore a large number of topics that necessitate research now and in the future if goats are to maintain the key roles they have played in the past. Given the ongoing indiscriminate crossbreeding, perhaps the most urgent for Uganda is defining the distinct local goat genotypes present before they are completely lost. This is against the background that Uganda has a varied physical and human landscape that provides unique opportunities for evolution of high diversity among livestock. Another important area that requires urgent attention is the determination of the different locally available browse species and their nutritional value. This would provide information that farmers can base on to domesticate the species with high nutritional value and have the potential to improve goat productivity. Changes in climate, farming systems, disease patterns, and market will certainly influence goat research trends in Uganda
Les chèvres ont non seulement joué un rôle important dans l’alimentation et la génération des revenus de beaucoup de gens dans les régions en développement, mais ont également contribué de manière significative au développement économique pour des millions d’années En Ouganda, environ 40% des ménages ruraux élèvent s chèvres locales comme une activité socio-économique importante. Elles sont élevées pour la nourriture (le lait et la viande), des activités spirituelles et des cérémonies culturelles; et sont également vendues pour les revenus monétaires. En dépit de leur contribution, les ressources de chèvres locales sont menacées par un certain nombre de facteurs, y compris la diminution des ressources alimentaires due à l’expansion accrue des cultures vivrières, le croisement non discriminatif avec des races cosmopolites, les maladies émergentes causées par le changement climatique, l’évolution des systèmes de production, les changements dans l’environnement physique, etc. Il y a donc un grand nombre de sujets qui nécessitent des recherches maintenant et dans l’avenir si les chèvres doivent maintenir les rôles clés qu’ils ont joué dans le passé. Compte tenu de croisement non discriminatif actuel, peut-être le plus urgent pour l’Ouganda est de définir les génotypes distincts des chèvres locales présents avant qu’ils ne soient complètement perdus. Cette suggestion est basée sur l’information selon laquelle l’Ouganda a un paysage physique et humain varié qui offre des occasions uniques pour l’évolution de la grande diversité parmi le bétail. Un autre domaine important qui nécessite une attention urgente est la détermination des différentes espèces fourragères disponibles localement et leur valeur nutritive. Cela fournirait des informations sur lesquelles les agriculteurs puissent fonder pour domestiquer les espèces à haute valeur nutritionnelle et ayant le potentiel d’améliorer la productivité des chèvres. Les changements de climat, des systèmes agricoles, des modes de transmissions des maladies, et du marché vont certainement influencer les tendances de recherche concernant la chèvre en Ouganda
Language: 
English
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 1
Pagination: 
787-791
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: